MADEN RUHSAT HARÇLARI HANGİ VERGİ DAİRESİNCE TAHAKKUK ETTİRİLİR

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
MADEN RUHSAT HARÇLARI HANGİ VERGİ DAİRESİNCE TAHAKKUK ETTİRİLİR
07.05.2015, 12:40,
#1
MADEN RUHSAT HARÇLARI HANGİ VERGİ DAİRESİNCE TAHAKKUK ETTİRİLİR
Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 4
Kapsam
Vergi dairesi mükellefi tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden dairedir.
(3689 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen fıkra) Mükelleflerin, vergi uygulaması bakımından hangi vergi dairesine bağlı oldukları vergi kanunları ile belirlenir. 

Ancak, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, gerekli gördüğü hallerde, mükelleflerin işyeri ve ikametgâh adresleri ile il ve ilçelerin idarî sınırlarına bağlı kalmaksızın vergi daireleri ve bölge bilgi işlem merkezleri kurmaya, vergi dairelerine bağlı şubeler açmaya ve vergi dairelerinin yetki alanı ile vergi türleri, meslek ve iş grupları itibariyle mükelleflerin bağlı olacakları vergi dairesini belirlemeye yetkilidir.(*) 



Tarh Yeri

Kanun Ad GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 106
Kapsam

Gelir Vergisi, mükellefin ikametgahının bulunduğu mahal vergi dairesince tarh edilir. Şu kadar ki;
1. İşyeri ve ikametgahı ayrı vergi daireleri bölgesinde bulunan mükelleflerin vergileri, Maliye Bakanlığı'nca uygun görüldüğü takdirde ve mükellefe de evvelden bildirmek kaydiyle işyerinin bulunduğu;
2. (4369 sayılı Kanunun 81/C-17'nci maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 1.1.1999) Diğer(*) ücretlerle, gezici olarak çalışanların ticaret ve serbest meslek kazançlarının vergileri, bu ücret ve kazanç sahiplerinin ikametgahlarının bulunduğu yerin vergi dairesince tarh edilmemişse, faaliyetlerini icra ettikleri;
3. Dar mükellefiyete tabi olanların vergileri, beyannamelerini vermeye mecbur oldukları;
Yerin vergi dairesince tarh olunur.
(*) 2. (Değişmeden önceki ibare) Götürü usulde tespit edile












VERGİ DAİRELERİ KURULUŞ VE GÖREV YÖNETMELİĞİ 

(24 Aralık 1994 tarih ve 22151 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)


BİRİNCİ KISIM 

Genel Hükümler 
Vergi Dairelerinin Kuruluş Esasları


BİRİNCİ BÖLÜM 

Genel Hükümler


Vergi Dairelerinin Kuruluş Yeri 

Madde 7- İl merkezlerinde (Büyükşehir Belediye sınırları içindeki ilçeler dahil) iş hacmine göre defterdarlığa bağlı olarak bir veya birden çok başkanlık veya müdürlük şeklinde vergi dairesi kurmaya, vergi dairelerine bağlı şubeler açmaya ve vergi dairelerinin yetki alanı ile vergi dairelerini vergi türleri, meslek ve iş grupları itibariyle belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. 

İlçelerde, malmüdürünün yönetimi altında bağlı vergi dairesi kurulur. Ancak, Maliye Bakanlığının gerekli gördüğü ilçelerde defterdarlığa bağlı bir veya birden çok başkanlık veya müdürlük şeklinde vergi dairesi kurulabilir. 

Vergi dairelerinin kuruluş şekli, sayısı, faaliyet bölgesi, bunların hangi vergi, resim ve harçların tahakkuk ve tahsili ile uğraşacakları Maliye Bakanlığınca belirlenir. 

Vergi Dairelerinin Yetki Alanı 

Madde 8- Vergi dairelerinin yetki alanı, kurulduğu ilçenin idari sınırları ile çevrelenir. Birden çok vergi dairesi kurulmuş olan il ve ilçe merkezlerinde yetki alanı sınırları Maliye Bakanlığınca belirlenir. 

Mükelleflerin vergi uygulaması bakımından hangi vergi dairelerine bağlı oldukları vergi kanunları ile belirlenir. Ancak, Maliye Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde, mükelleflerin işyeri ve ikametgah adresleri ile ilçelerin idari sınırlarına bağlı kalmaksızın vergi dairelerini ve vergi dairelerinin yetki alanını belirlemeye yetkilidir. 

Birden çok vergi dairesi kurulan il ve ilçe merkezlerinde işyeri ya da ikametgahları bağlı olduğu vergi dairesinin yetki alanı dışında bulunan mükelleflere ilişkin kovuşturma, yoklama, tebliğ gibi işlemlerin, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesince veya mükellefin iş yahut ikametgahının bulunduğu yer vergi dairesince yürütülmesine Maliye Bakanlığınca karar verilir. 

İl ve ilçe merkezlerinde iş hacmi dikkate alınarak birden çok vergi dairesi kurulması halinde, bunların iştigal konuları Maliye Bakanlığınca belirlenir. 

Gerek duyulması halinde vergi dairesi başkanlıklarına ve vergi dairesi müdürlüklerine bağlı olarak çalışmak üzere, beyanname kabul ve tahsilat şubelerinin kurulmasına Maliye Bakanlığınca karar verilir. Beyanname kabul ve tahsilat şubelerinin çalışma usul ve esasları “İşlem Yönergesi” ile belirlenir.



Maden İşleri Genel Müdürlüğü

Açıklama:
Ruhsatların verilmesi için harç ve teminatın yatırılması zorunludur. 24.06.2010 tarihinden itibaren ruhsat teminatı, ruhsat aşamasına ve ruhsat süresine bağlı olarak hektar başına yıllık ruhsat harcının % 1’idir. Bu oranı %50’si oranında artırmaya ve eksiltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. (2011 yılı yeniden değerlendirme oranı sonucu Teminat miktarı 10.770 TL’den az olamaz.)
1-1(a) grubu ruhsatların teminatları Özel İdare Müdürlüğü hesabına, harçları vergi dairesine yatırılacaktır.
2-Diğer Grup ruhsatların teminatları Vakıflar Bankası Bahçelievler (Ankara) Şubesindeki TR520001500158007287989343 sayılı teminat hesabına yatırılacaktır.
3-İlk müracaat harcı, ruhsat talep harçları ile Fenni Nezaretci Atama Harcı, Ruhsat sahibinin bağlı olduğu Vergi Dairesine veya Maden İşleri Genel Müdürlüğü hizmet binasında ki Vakıflar Bankası Şubesindeki Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi hesabına da yatırılabilir.
4-Arama ruhsatı, ön işletme ruhsatı, işletme ruhsatı, işletme imtiyazlı ve taşocağı ruhsatlarının Maden Kanunu kapsamına alınması, devir ve intikallerde, bu hakların verilmesi sırasında alınmış harçlar yeniden alınır.

5-Yıllık Ruhsat Harçları her yılın "OCAK AYI SONUNA KADAR" ruhsat sahibinin bağlı olduğu vergi dairesine yatırılması gerekmektedir. Yatırılmaması durumunda gecikme cezası uygulanmaktadır. 

6-Kanun gereği Satış Bilgi Formu üzerinden ödenmesi gerekli Devlet Hakkının %25'i Özel İdare hesabına, %25'i Köylere Hizmet Götürme Birliği hesabına ve %50'si Hazine hesabına her yıl HAZİRAN AYI SONUNA KADAR yatırılması zorunludur. Yatırılmaması durumunda gecikme cezası uygulanmaktadır.
7-Çevreye Uyum Teminatı yıllık işletme ruhsat harç bedeli kadar her yıl Haziran ayının son günü mesai bitimine kadar yatırılır.
8-Çevreye Uyum Teminatı Vakıflar Bankası Bahçelievler (Ankara) Şubesindeki TR67 0001 5001 5800 7297 3888 58 sayılı teminat hesabına yatırılacaktır.
 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI Ahmet Barlak 2 9,923 06.12.2023, 11:27
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Vergiye Uyumlu Mükelleflere %5 Vergi İndirimi Uygulanması Ahmet Barlak 1 7,242 25.09.2023, 17:39
Son Yorum: Ahmet Barlak
  ÜCRET BORDROSUNDA HANGİ BİLGİLER YER ALMALI Ahmet Barlak 1 7,746 06.12.2022, 19:05
Son Yorum: Ahmet Barlak
  BAŞVURU SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINDAN VAZGEÇİLEBİLİR Mİ? Ahmet Barlak 0 2,260 19.10.2021, 13:52
Son Yorum: Ahmet Barlak
  GAYRİ MENKUL SATIŞLARININ VERGİ KANUNLARI KARŞISINDAKİ DURUMU Muradiye Karabulut 6 23,080 07.10.2021, 16:08
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi