ödeme kaydedici cihazı 15 günlük süre içinde almamak

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
ödeme kaydedici cihazı 15 günlük süre içinde almamak
07.05.2015, 11:47,
#4
RE: ödeme kaydedici cihazı 15 günlük süre içinde almamak
BUYUR BURDAN YAK...


Başlık Ödeme Kaydedici Cihaz İzin Yazısının Geçerlilik Süresi hk.
Tarih 15/08/2012
Sayı B.07.1.GİB.4.38.15.02-ÖKC-21-214-125
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.02-ÖKC-21-214-125

15/08/2012

Konu

:

Ödeme Kaydedici Cihaz İzin Yazısının Geçerlilik Süresi





İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ödeme kaydedici cihaz satışı faaliyetinde bulunduğunuz, müşterilerinizin vergi dairesinden almış oldukları izin yazılarının düzenlenme tarihinden itibaren 15 gün içinde yazar kasa satışı yaptığınız, bu süre geçmişse izin yazısının yenilenmesini istediğiniz belirtilerek, bahse konu izin yazılarının geçerlilik süresi hakkında Başkanlığımızdan görüş sorulmaktadır.

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1/1 inci maddesinde "Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler." hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Kanunla ilgili 50 Seri No.lu Genel Tebliğin Ödeme Kaydedici Cihazların Satışı A Bölümünde;

" 1 - Ödeme kaydedici cihaz satışı yapan kişi veya kuruluşlar;

a) Ödeme kaydedici cihaz kullanmakla yükümlü olduklarını, bağlı bulundukları vergi dairesinden alacakları yazıyla belgeleyen mükelleflere ödeme kaydedici cihaz satacaklardır. Diğer bir ifadeyle vergi dairesinin yazısını ibraz edemeyenlere (mükellef olmayanlara, götürü usulde mükellef olanlara vb.) hiçbir şekilde ödeme kaydedici cihaz satamayacaklardır. Mükellefler bahse konu izin yazısını gelir veya kurumlar vergisi (vergiden muaf olanlara katma değer vergisi) yönünden bağlı oldukları vergi dairesinden alacaklardır.

Ancak, perakende satış yapmakla beraber kurumlar vergisinden muaf olan ve teslimleri katma değer vergisinden istisna olanlar (askeri kantinler vb.) kurumlarınca düzenlenen ve faaliyet konuları ile neye istinaden vergiden muaf olduklarını belirtir bir yazıyla birlikte faaliyet gösterdikleri mahallin yetkili bulunduğu vergi dairesinden alacakları yazıyla ödeme kaydedici cihaz satın alabileceklerdir.

b) Vergi dairesince verilen yazıyı aldıktan sonra, alıcının adı, adresi, vergi dairesi, sicil numarası, cihazın marka, model ve sicil numarası gibi bilgilerin yanısıra vergi dairesi yazısının tarih ve numarası da belirtmek suretiyle düzenleyecekleri bir fatura ile satış işlemini gerçekleştireceklerdir.

c) Cihazla birlikte, kullanma kılavuzu ve ruhsatnameyi de alıcıya vereceklerdir. Ruhsatnamenin satışa ilişkin bölümlerini eksiksiz bir şekilde doldurup tasdik edeceklerdir.

d) Ödeme kaydedici cihazları kimlere sattıklarını, satışın yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde cihazın marka, model ve sicil numarasını da belirtmek suretiyle bir taraftan alıcının (müşterinin) kayıtlı olduğu vergi dairesine diğer taraftan da ilgili üretici veya ithalatçı kuruluşa bildireceklerdir." denilmiştir.

Bu nedenlerle, kullanım amaçlı ödeme kaydedici cihaz satışlarında yukarıdaki açıklamalara göre işlem yapılması gerekmekte olup, mükelleflerin ödeme kaydedici cihaz alabilmeleri için vergi dairelerince verilen izin yazılarında geçerlilik süresi öngörülmemektedir. Ancak, ödeme kaydedici cihaz alıcısının vergi mükellefiyeti ile ilgili hususlarda tereddüt uyandıran bir durumun söz konusu olması halinde izin yazısını veren vergi dairesinden gerekli kontrollerin yapılmasının mümkün olduğu tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.







(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.





Başlık Ö.K.C. kullanma mecburiyetinin başlama tarihi hk.
Tarih 25/08/1997
Sayı B.07.0.GEL.0.65/6516-274/36173
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 25.08.1997
SAYI : B.07.0.GEL.0.65/6516-274/36173
KONU : Ö.K.C. kullanma mecburiyetinin
başlama tarihi hk.
ANKARA VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Usul Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ: 30.6.1997 gün ve B.07.4.DEF.0.06.14/97-33008-24/9220 sayılı yazınız.

İlgi yazınızda İliniz ..... Vergi Dairesi mükelleflerinden .....'nun, 21.3.1997 tarihli dilekçesi ile 20.1.1997 tarihinden itibaren işe başladığını ilgili vergi dairesine bildirdiği, ancak ödeme kaydedici cihazını mükellefiyetinin tesisinde meydana gelen gecikmeden dolayı süresinde kullanamadığı belirtilerek, ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin başlama tarihinin belirlenmesinde, işe başlama tarihinin mi, yoksa mükellefiyetinin tesis edildiği tarihin mi esas alınacağı sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla ilgili 36 Seri No.lu Genel Tebliğde, yeni işe başlayan mükelleflerìn ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetlerinin, işe başlama tarihinden itibaren 30 gün (51 Seri No.lu Genel Tebliğe göre kalkınmada öncelikli yörelerde 60 gün) içerisinde başlayacağı, 27 Seri No.lu Genel Tebliğin 1. bölümünde ise, gerek mecburiyetlerinin başlaması sebebiyle gerekse kendi istekleri ile ödeme kaydedici cihaz alan mükelleflerin, aldıkları cihazları, alış faturasının düzenlendiği tarihten (fatura tarihi dahil) itibaren on beş gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine kaydettirerek ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı alacakları açıklanmıştır.

Diğer taraftan 20 Seri No.lu Genel Tebliğin 1/b bölümünde ödeme kaydedici cihazları süresinde almayan mükelleflerin 3100 sayılı Kanunun Mükerrer 8/1. maddesine göre kaçakçılığa teşebbüs etmiş sayılarak haklarında Vergi Usul Kanununun 360. maddesine göre işlem yapılacağı, cihazlarını süresinde vergi dairesine kaydettirip ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı almayanlara ise Mükerrer 8/2.maddeye göre Vergi Usul Kanununa bağlı Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvelde yeralan birinci derece usulsüzlük cezalarının beş katı tutarında ceza kesileceği belirtilmiştir.

Yazınızdan, adı geçen .....'nun, tek vergi numarası uygulamasıyla ilgili olarak daha önce kayıtlı bulunduğu vergi dairesi ile yapılan yazışmalardaki gecikme nedeniyle mükellefiyetinin 19.3.1997 tarihinde tesis edilebildiği ve ödeme kaydedici cihazı ile ilgili yasal yükümlülüklerini bu tarihten sonra yerine getirdiği anlaşılmaktadır. 

Buna göre, tek vergi numarası uygulamasından kaynaklanan gecikme nedeniyle mükellefiyeti geç tesis edilen adı geçenin, bu olayda bir kasıt ve kusuru olamayacağından ve 50 Seri No.lu Genel Tebliğe göre mükellefiyeti tesis edilmeden ödeme kaydedici cihaz kullanamayacağından, ödeme kaydedici cihaz alma yükümlülüğü ile ilgili sürenin hesaplanmasında 19.3.1997 tarihinin esas alınması ve ödevlinin bu tarihten itibaren 30 gün içinde ödeme kaydedici cihaz alarak (fatura tarihinden itibaren) 15 gün içerisinde vergi dairesine kayıt ettirip levhasını almak suretiyle kullanması gerekmektedir.

Öte yandan ödevlinin işi bıraktığı tarihte ödeme kaydedici cihazı adına düzenleyeceği bir belgeyle işletmeden çekmeme fiiliyle ilgili olarak Vergi Usul Kanununa göre gerekli cezanın kesileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
Bakan a.
Daire Başkanı
 


Bu Konudaki Yorumlar
RE: ödeme kaydedici cihazı 15 günlük süre içinde almamak - Muradiye Karabulut - 07.05.2015, 11:47

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  KANUNİ SÜRESİ İÇİNDE, MATRAH AZALTICI, DEVREDEN KDV ARTIRICI DÜZELTME BEYANNAMESİ VE Muradiye Karabulut 8 51,228 27.12.2022, 13:18
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Engelli İndirim Kıst Dönem (ÜCRETLİLERDE ENGELLİ İNDİRİM AYLIK MI GÜNLÜK MÜ UYGULANIR MEHMETNURİ 0 4,908 21.12.2020, 15:15
Son Yorum: MEHMETNURİ
  Yılı içinde KDV mükellefiyetini terk edip yeniden başlayan mükelelfin devreden kdv'si Ahmet Barlak 0 4,772 23.10.2020, 10:45
Son Yorum: Ahmet Barlak
  ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ FİŞLERİNİN (YAZARKASA FİŞLERİNİN) MUHASEBE KAYDI NASIL YAPILMAL Ahmet Barlak 0 8,671 01.12.2018, 08:57
Son Yorum: Ahmet Barlak
  GÜNLÜK ÜCRET, AYLIK MAKTU ÜCRET, ÜCRETİN ÖDEME ZAMANI Muradiye Karabulut 3 20,256 23.01.2018, 09:34
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi