MUHTELİF MÜŞTERİLER ADINA DÜZENLENEN FATURLARIN BABS DE GÖSTERİMİ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
MUHTELİF MÜŞTERİLER ADINA DÜZENLENEN FATURLARIN BABS DE GÖSTERİMİ
02.05.2015, 16:28,
#1
MUHTELİF MÜŞTERİLER ADINA DÜZENLENEN FATURLARIN BABS DE GÖSTERİMİ
T.C.
KÜTAHYA VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü


Sayı
:
61504625-14666/8276-73
28/11/2012
Konu
:
Ba Bs Formu düzenleme


İlgi kayıtlı dilekçenizde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... Vergi Kimlik Numaralı mükellefi olarak halk otobüsü işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuzu, günlük kazancınızı belgelemek için muhtelif müşteriler adına fatura kesip kesemeyeceğinizi, fatura düzenlenmesi ve fatura tutarının 5.000.-TL'yi aşması durumunda ne gibi bir işlem yapmanız gerektiği hususunda, Defterdarlığımızdan görüş verilmesi talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, 382 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde özel kartlar kullanılarak yapılan şehir içi yolcu taşımacılığında belge düzenine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Bu çerçevede, anlaşmalı yolcu taşıma işletmelerince verilen yolcu taşıma hizmetine ilişkin bedellerin özel kartlarla ödenmesinde mezkur Tebliğ'de belirtilen şartlara uyulması kaydıyla, söz konusu hizmetin bu Tebliğ'de yapılan açıklamalar çerçevesinde belgelendirilmesi uygun görülmüş olup, "Yukarıda belirtilen şartları haiz olarak yürütülen şehir içi yolcu taşımahizmetlerinde, söz konusu kartların anlaşmalı yolcu işletmelerine ait taşıtlarda kullanılmasına kadar olan aşamalarda, bankalarca bayilere yükleme hakkı verilmesi ve yolcuların ellerinde bulunan özel kartlara bayilerden yükleme yaptırmalarında henüz yolcu taşıma hizmeti gerçekleşmemiş olduğundan Vergi Usul Kanununda sayılan herhangi bir belgenin düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.
Anlaşmalı yolcu taşıma işletmeleri tarafından, bedeli söz konusu kartlar kullanılmak suretiyle ödenmiş bulunan taşıma hizmetlerine ilişkin olarak, elektronik ortamda tutulan ve muhafaza edilen kayıtlara istinaden, gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.
Diğer taraftan, bayilerce sunulan hizmet dolayısıyla özel kartları satışa sunan firmalardan; bu firmalarca da anlaşmalı yolcu işletmelerinden alınacak komisyon vb. bedeller için, hizmetin tamamlanmasından itibaren yedi günlük süre dahilinde fatura düzenlenmesi gerekmektedir. ..." açıklamasına yer verilmiştir.
Buna göre, adı geçen mükellefin, mezkur Tebliğ'de belirtilen şartlara uygun olarak yürüttüğü ve bedeli söz konusu kartlar kullanılmak suretiyle ödenmiş bulunan şehir içi yolcu taşıma hizmetlerine ilişkin olarak, elektronik ortamda tutulan ve muhafaza edilen kayıtlara istinaden, gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlemesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak, 350 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiştir.
Öte yandan, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2010 ve müteakip yıllara ilişkin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarının bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri 04.02.2010 tarih ve 27483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile yeniden belirlenmiştir.
Tebliğin 1.2.1. bölümünde; "Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir" ve 1.2.2. bölümünde "Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir.
Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (FormBa)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir.
Söz konusu hadlerin uygulanmasında, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dâhil tutarlar dikkate alınacaktır" hükümleri yer almaktadır.
Yukarıda yer alan açıklamalara göre; bilanço esasına göre defter tutmanız dolayısıyla 382 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine istinaden gün sonunda elde ettiğiniz kazanç ile ilgili "muhtelif müşteriler" ibareli fatura düzenlenmesinde 213 sayılı Vergi Usul Kanunu açısından yasal bir isabetsizlik bulunmamakta olup, bir kişi veya kurum adına düzenlenmeyip muhtelif müşteriler adına gün sonunda düzenlenen fatura bedelleri katma değer vergisi hariç 5.000 TL'yi geçmesi durumunda Bs bildirim formu ile bildirilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

 
02.05.2015, 16:29,
#2
RE: MUHTELİF MÜŞTERİLER ADINA DÜZENLENEN FATURLARIN BABS DE GÖSTERİMİ
Soru: Muhtelif Müşterilere Satılan Tekel Ürünlerinde Bs Bildirim Formu Doldurulacak Mıdır?

Cevap: Muhtelif Müşterilere Satılan Tekel Ürünlerinde Bs Bildirimi

Tekel ürünleri satan işletmelerde muhtelif müşterilere yapılan satışların Bs bildirim formlarında beyan eidlip edilmeyeceği veya beyan edilecekse ne şekilde beyan edileceği önemli bir sorundur.

350 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını ''Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiş ve bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2010 ve müteakip yıllara ilişkin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarının bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri 04.02.2010 tarih ve 27483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile yeniden belirlenmiştir.

Tebliğin; 1.2.1. bölümünde; "Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir" ve 1.2.2. bölümünde "Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir.

Söz konusu hadlerin uygulanmasında, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dâhil tutarlar dikkate alınacaktır" ve 2.2.1. bölümünde "Mükellefler söz konusu bildirim formlarını, aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00'e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermekle yükümlüdürler" açıklamalarına yer verilmiştir.

Ayrıca, Maliye Bakanlığı tarafından yukarıdaki bölümlerde de izajh ettiğimiz gibi Ba-Bs formlarının alınmasının temel amacı; piyasadaki mal ve hizmet hareketinin takip ve analiz edilmesi, kayıt dışı mükellefiyetlerin belirlenmesi ve beyan dışı bırakılmış bir kısım gelirlerin kavranması piyasada haksız rekabeti önleyerek dürüst mükellefler ve meslek mensuplarının daha rahat ve güvenli bir piyasa ortamında faaliyette bulunma amaçlarına hizmet ettiği de tabiidir. Bu nedenle, Ba-Bs formları belgelerin düzenlenme tarihleri dikkate alınarak bildirilmek zorundadır. Aksi takdirde sağlıklı bir analiz ve denetim çalışması yapılması mümkün değildir.[1]

Dolayısıyla, "muhtelif müşteriler" adına düzenlenen fatura toplamı katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerinde olması halinde, düzenlenen fatura 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde açıklanan usul ve esaslara göre Bs bildirim formu ile bildirilmesi gerekmektedir.


[1]Samsun Vergi Dairesi Başkanlığının 28.06.2013 tarih ve 97338759-105[2013-03]-49 sayılı özelgesi

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com



Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.) 




http://www.muhasebetr.com/sorucevap/haber_oku.php?haber_id=1381 
29.07.2019, 11:13,
#3
RE: MUHTELİF MÜŞTERİLER ADINA DÜZENLENEN FATURLARIN BABS DE GÖSTERİMİ
Muhtelif Müşteriler ve Ba-Bs Formları

Tarih: 12.03.2014

Uygulamada sıkça karşılaşılan sorunlardan biri olan muhtelif müşterilere düzenlenen faturaların Ba-Bs sınırını aşması haline bu formlarda bildirilip bildirilemeyeceği ile ilgili olarak sizlerle birkaç özelge paylaşmak istiyorum. İlk etapta Ba-Bs formlarının yasal dayanağını ve hadlerini hatırlatmak isterim. Bilindiği üzere, 213 sayılı V.U.K.nun 148,149 ve mükerrer 257'inci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirme yükümlülüğü getirilmiş, 362 ve 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmıştır. 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de söz konusu yükümlülüğün 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri konusunda açıklamalar yapılmıştır.

396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin; "1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar ve Hadler" başlıklı bölümünde;

1.2.1- Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dâhil edilecektir.

1.2.2- Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkinBildirim Formu (Ba)" ile bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir."

İşte bu doğrultuda 2012 tarihli “61504625-14666/8276-73”sayılı Kütahya Defterdarlığının vermiş özelgede konu ele alınmış olup açıklama şu doğrultuda yapılmıştır: "Muhtelif Müşteriler" ibareli fatura düzenlenmesinde 213 sayılı Vergi Usul Kanunu açısından yasal bir isabetsizlik bulunmamakta olup, bir kişi veya kurum adına düzenlenmeyip muhtelif müşteriler adına gün sonunda düzenlenen fatura bedelleri katma değer vergisi hariç 5.000 TL'yi geçmesi durumunda Bs bildirim formu ile bildirilmesi gerekmekte, denilmektedir. Ayrıca söz konusu hadlerin uygulanmasında, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dâhil tutarlar dikkate alınacaktır" hükümleri yer almaktadır. Ayrıca 2008/76 saylı Vergi Usul Kanunu sirküleri ve 382 sıra No.’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde “Muhtelif Müşteri” ibaresi kabul edilmiş olup, hadlerin aşılması halinde belirtilen formlarla bildirileceği de açıkça belirtilmiştir.

Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com
29.07.2019, 11:28, (Bu konu en son: 29.07.2019, 11:28 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#4
RE: MUHTELİF MÜŞTERİLER ADINA DÜZENLENEN FATURLARIN BABS DE GÖSTERİMİ
İSTANBUL SMMMO MEVZUAT DANIŞMA KURULUNUN KONU HAKKINDAKİ CEVABI


Tarih : 31.01.2018
Soru :
Bs Formunda muhtelif müşterilere kesilen faturaları gösterirken vergi numarası alanı boşmu bırakılacak

Cevap :
Yayımlanan tebliğlerde bu konuda bir açıklama olmadığı için yorum yapamıyoruz. GİB e beyan bölümünün 4440435 numaralı telefonundan bilgi alınız.
29.07.2019, 11:30, (Bu konu en son: 29.07.2019, 11:32 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#5
RE: MUHTELİF MÜŞTERİLER ADINA DÜZENLENEN FATURLARIN BABS DE GÖSTERİMİ
KONUYA İLİŞKİN[b] TASLAK TEBLİĞ ÇIKARILMIŞ FAKAT RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMAMAŞITR. [/b]

TASLAK TEBLİĞ

https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/VUK_BaBs_TebTaslak.pdf


TASLAK TEBLİĞDEKİ KONUYA İLİŞKİN MADDE
Muhtelif müşteriler için satış
MADDE 15 – (1) İlgili mevzuatı gereği gün sonunda “Muhtelif Müşteriler” şeklinde
düzenlenen faturalar VKN alanına “8888888888” kodu yazılarak bildirilecektir.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  öncek döneme ait faturların takip eden yıl defterine işlenmesi defter beyan sistemi Ahmet Barlak 0 167 06.03.2024, 12:34
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Hatalı düzenlenen e-faturanın iptal edilmesi Ahmet Barlak 0 3,737 16.04.2021, 21:15
Son Yorum: Ahmet Barlak
  İŞVEREN TARAFINDAN İŞÇİ ADINA ÖDENEN KAZA SİGORTASI PRİMİNİN GİDERLEŞTİRİLMESİ Ahmet Barlak 2 14,322 19.01.2021, 18:34
Son Yorum: Ahmet Barlak
  BAŞKASI ADINA DÜZENLENEN FATURANIN KDV Sİ İNDİRİM KONUSU EDİLİR Mİ? Ahmet Barlak 0 6,242 25.08.2018, 15:00
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Şirket tarafından rödovansçı adına ödenen teminat, yıllık ruhsat harcı, yıllık devle Ahmet Barlak 1 11,919 30.01.2018, 17:01
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi