TAPUNUN BA BS FORMUNDA BİLDİRİMİ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
TAPUNUN BA BS FORMUNDA BİLDİRİMİ
02.05.2015, 14:44,
#1
TAPUNUN BA BS FORMUNDA BİLDİRİMİ
Vergi mükellefi olmayan kişilerden, satmak üzere satın alınan gayrimenkuller için gider pusulası düzenlemesi ve Ba Bs formu düzenlenmesi hk.

Tarih 29/03/2011
Sayı B.07.4.DEF.0.15.10.00-001-4
Kapsam


T.C.
BURDUR VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü


Sayı : B.07.4.DEF.0.15.10.00-001-4 29/03/2011
Konu : Gayrimenkul alım-satım faaliyetinde Gider Pusulası ve Ba Bs formu düzenlenmesi.

İlgide kayıtlı dilekçenizde; Defterdarlığımız .... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin vergi mükellefi olmayan şahıslardan tapu senedi ile satın aldığı gayrimenkulleri Ba-Bs formları ile bildirip bildirmeyeceği, ayrıca bu alışlarınızda gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda Defterdarlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227'nci maddesinde; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir..." hükmüne, "Gider Pusulası" başlıklı 234'ncü maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin: Vergiden muaf esnafa; Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir. Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur. Gider pusulaları, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir." hükmüne yer verilmiştir. 
Diğer yandan, aynı kanunun 229'ncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, 230'ncu maddesinde ise faturanın şekli belirtilerek içermesi gereken asgari bilgiler sayılmıştır. Anılan Kanunun 231'nci maddesinde de fatura düzenlenmesinde uyulacak kaidelere, 232'nci maddesinde ise fatura kullanma mecburiyetine ilişkin esaslara yer verilmiştir.
Öte yandan, 04/02/2010 tarih ve 27483 sayılı resmi gazetede yayımlanan 396 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar Ve Hadler" başlıklı bölümünde; "1.2.1. Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir. 1.2.2. Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir." açıklamasına yer verilmiştir.
Buna göre, şirketinizin vergi mükellefi olmayan kişilerden, satmak üzere satın aldığı gayrimenkuller için yukarıda belirtildiği şekilde gider pusulası düzenlemesi ve gider pusulasının bu gayrimenkulleri satan kişiye imzalatılarak bir nüshasının satan kişiye verilmesi, vergi mükellefi olmayan kişilerden gider pusulası düzenlenerek satın alınan gayrimenkullerin satılması durumunda ise gerçek satış bedeli üzerinden fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Ayrıca, 396 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen dönem ve sürelerde şirket faaliyet konunuz itibariyle ticari mal niteliğinde bulunan gayrimenkullere ilişkin alış ve satışlarınızın Ba ve Bs bildirim formlarıyla bildirilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinize rica ederim.


Defterdar

EK :
özelge talep formu


(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

 
02.05.2015, 14:46,
#2
RE: TAPUNUN BA BS FORMUNDA BİLDİRİMİ
Ahmet Bey, Ankara 'da faaliyet gösteren ve faaliyet konusu sağlık hizmetleri olan limited şirketimiz adına Mersin de bulunan bir portakal bahçesini yatırım amaçlı tapu karşılığı satın almayı düşünüyoruz. Bahçenin fiyatı 5.000 TL nin hayli üstünde. Bu alım işini nasıl muhasebeleştirebilirim diye sorduğumda bir kısım mali müşavir tapunun doğrudan muhasebeye konabileceğini bir kısım mali müşavir ise gider pusulası düzenlemem gerektiğini söyledi. Bahçenin sahibi 8 kişi ve tüzel kişilik değil dolayısı ile fatura almam söz konusu değil. Gelir İdaresi Başkanlığından görüş isteyecektim ama sizin yukarıdaki örneğinizi görünce size danışmak istedim. Bahse konu bahçenin alımında gider pusulası düzenleyerek Ba formu hazırlamam gerekiyor mu? İlginze çok teşekkür ederim. Saygılarımla, Alper Sağlam
02.05.2015, 14:47,
#3
RE: TAPUNUN BA BS FORMUNDA BİLDİRİMİ
Gider pusulsi duzenleyin. Sirket faaliyet konunuz gayrimenkulleri slim satimi olmadigi icin ba formuna gerek yok. Zaten karsi tarafta bs formu vermeyecegine gore bir sorun olmaz.  
 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  gayrimenkul taşınmaz alımında gider pusulası düzenleme zorunluluğu ba bildirimi Ahmet Barlak 0 224 21.02.2024, 19:31
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Askerlik Görevini Yapmakta Olanların SGK Bildirimi Ahmet Barlak 0 5,586 21.12.2018, 09:19
Son Yorum: Ahmet Barlak
  EKSİK GÜN BİLDİRİMİ SÜRE HESABI Ahmet Barlak 5 28,876 20.04.2018, 08:41
Son Yorum: Ahmet Barlak
  KİRA ÖDEMELERİNİN BA FORMUNDA GÖSTERİLMESİ Ahmet Barlak 0 22,738 30.01.2017, 18:31
Son Yorum: Ahmet Barlak
  HAMİLİNE ÇEKLERİN BANKALAR TARAFINDAN GELİR İDARESİNE BİLDİRİMİ Muradiye Karabulut 0 7,148 07.05.2015, 14:50
Son Yorum: Muradiye Karabulut

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi