işi bırakma - işi durdurma - tekrar başlama- aynı yıl içinde işi bırakma tekrar başla

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
işi bırakma - işi durdurma - tekrar başlama- aynı yıl içinde işi bırakma tekrar başla
02.05.2015, 11:31,
#1
işi bırakma - işi durdurma - tekrar başlama- aynı yıl içinde işi bırakma tekrar başla
Öncelikle herkese iyi çalışmalar. 

ŞAHIS MÜKELLEF 
Terk tarihi: 31.03.2010 (BİLANÇO) 
Yeniden İşe Başlama: 01.12.2010 (İşletme Defteri tasdik edildi) 

VERGİ USUL KANUNU 
Aşağıda yazılı tüccarlar II nci sınıfa dahildirler:Madde 178 - 

a) (I) inciden (II) nciye geçiş: İş hacmi bakımından I inci sıfa dahil olan tüccarların durumları aşağıdaki şartlara uyduğu takdirde, bunlar, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlıyarak, II nci sınıfa geçebilirler:Madde 179 - 
1. 177 nci Maddede yazılı olanların dışında kalanlar; 
2. Kurumlar Vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutmalarına Maliye Bakanlığınca müsaade edilenler. 
Yeniden işe başlıyan tüccarlar yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılıncaya kadar II nci sınıf tüccarlar gibi hareket edebilirler. 

Vergi dairesinden 2010/12 dönemine ait BA BS cezası geldi. Dilekçeyle o dönemde işletme defteri tuttuğumuzu ve ba bs verme zorunluluğu bulunmadığını bildirerek cezaya itiraz ettim. Şimdi vergi dairesiyle görüştüm itirazımız kabul edilmemiş ve tarafımıza yazı yazılmış. Yazı daha bize ulaşmadı. Aynı yıl içerisinde tekrar işe başlamalarda işletme defteri tutabilir diye biliyorum. Burada biz mi haklıyız vergi dairesi mi haklı. Bundan sonra ne yapmam gerekir. Mahkemeye gitsem kazanabilir miyim. 
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.






Tarih 29/09/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.176-76
Kapsam 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

Sayı:B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.176-76

29/09/2011

KonuBig Grinefter tasdiki

İlgi dilekçenizde, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... T.C.Kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu ve market işletmeciliği faaliyetine 1.sınıf mükellef olarak devam etmekte iken ... tarihinde bu faaliyetinizi terk ettiğinizi, ancak ... tarihinde tekrar aynı faaliyet konusu olan market işletmeciliği işine başladığınızı belirterek, bu durumda bilanço veya işletme hesabı defterlerinden hangisinin tasdik ettirilmesi gerektiği konusunda bilgi talep etmektesiniz.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 161 inci maddesinde, "Vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesi işi bırakmayı ifade eder. İşlerin herhangi bir sebep yüzünden geçici bir süre için durdurulması işi bırakma sayılmaz." hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan, mezkur Kanunun işe başlamayı bildirme başlıklı 153 üncü maddesinde, işe başlayan mükelleflerin durumu vergi dairesine bildirme mecburiyetinde oldukları, 178 inci maddenin son fıkrasında ise yeniden işe başlayan tüccarların yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılıncaya kadar II inci sınıf tüccarlar olarak kabul edilebileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, yeniden işe başlayan mükellefler işletme hesabı esasına göre defter tutacaklardır.

Ancak bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin aynı yıl içinde aynı faaliyete tekrar başlamaları işi bırakma sayılmayacağından bilanço esasına göre defter tutmaya devam etmeleri gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.



(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.


T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
DİYARBAKIR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
Sayı : B.07.1.GİB.4.21.15.01-VUK-2011/43-9 30/05/2011
Konu : Yeniden İşe Başlanması Halinde Hangi Usule Göre Defter Tutulacağı
.
İlgi kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında internet cafe ve market işletmeciliği faaliyetlerinden dolayı bilanço esasına göre defter tuttuğunuz, söz konusu faaliyetlerinizi 06/07/2010 tarihinde terk ettiğiniz, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün minibüs işletmeciliğinden dolayı basit usul mükellefi olan … vergi kimlik numaralı …’ın minibüsüne 24/11/2010 tarihinde ortak olduğunuz ve mezkur vergi dairesine adi ortaklıktan dolayı mükellefiyet tesis ettirdiğiniz belirtilerek, daha önce bilanço esasına tabi olmanız nedeniyle, adi ortaklığın defter tutma bakımından gireceği sınıfın belirlenmesi hususunda Başkanlığımız görüşüne müracaat edildiği anlaşılmıştır.
.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 176 ve izleyen maddelerinde defter tutma ile ilgili hükümlere yer verilmiş ve defter tutma bakımından mükellefler birinci ve ikinci sınıf tüccarlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Birinci sınıf tüccarların bilanço esasına göre, ikinci sınıf tüccarların ise işletme hesabı esasına göre defter tutacakları belirtilmiştir.
.
Mezkur Kanunun 178 inci maddesine göre; “Aşağıda yazılıtüccarlar II’nci sınıfa dahildirler:
.
1. 177 inci maddede yazılı olanların dışında kalanlar;
2. Kurumlar Vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutmalarına Maliye Bakanlığınca müsaade edilenler.
Yeniden işe başlayan tüccarlar yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılıncaya kadar II’nci sınıf tüccarlar gibi hareket edebilirler” hükmü mevcuttur.
.
Kanunun 179 uncu maddesinde;
“a) (I)’inciden (II)’nciye geçiş: İş hacmi bakımından I’inci sınıfa dahil olan tüccarların durumları aşağıdaki şartlara uyduğu takdirde, bunlar, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlıyarak, II’nci sınıfa geçebilirler:
1. Bir hesap döneminin iş hacmi 177′nci maddede yazılı hadlerden % 20′yi aşan bir nispette düşük olursa, veya;
2. Arka arkaya üç dönemin iş hacmi 177′nci maddede yazılı hadlere nazaran % 20′ye kadar bir düşüklük gösterirse.” hükmü yer almaktadır.
Yine aynı kanunun 180 inci maddesinde ise;
“İş hacmi bakımından II nci sınıfa dahil tüccarların durumları aşağıda yazılı şartlara uyduğu takdirde bunlar bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak,
.
1. Bir hesap döneminin iş hacmi 177 nci maddede yazılı hadlerden % 20′yi aşan bir nispette fazla olursa, veya;
2. Arka arkaya 2 dönemin iş hacmi 177 nci maddede yazılı hadlere nazaran % 20′ye kadar bir fazlalık gösterirse I’inci sınıfa geçecekleri” hükmüne yer verilmiştir.
.
Başkanlığımız bilgisayar merkezi (EVDO) sorgulamaları tetkikinde; … Vergi Dairesi Müdürlüğündeki market işletmeciliği faaliyetinizi 02/03/2010 tarihinde, internet cafe işletmeciliği faaliyetinizi ise 06/07/2010 tarihinde terk ettiğiniz, 24/11/2010 tarihinde ise …Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefi … ile birlikte ticari minibüs işletmeciliğinden dolayı adi ortaklık olarak mükellefiyet tesis ettirdiğiniz, gerçek usulde mükellef olmanız nedeniyle ortağınızın da gerçek usulde vergilendirildiği ve faaliyetinizin halen devam ettiği tespit edilmiştir.
.
Yukarıda yer alan hükümlere göre, bilanço esasına göre defter tuttuğunuz faaliyetinizi terk ederek, adi ortaklık olarak yeniden işe başlamanız sebebiyle, yıllık iş hacminiz belirleninceye kadar ikinci sınıf tüccar olarak işletme hesabına göre defter tutmanız mümkün bulunmaktadır.
Bilgilerinize rica ederim.
Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 178
Kapsam

Aşağıda yazılı tüccarlar II'nci sınıfa dahildirler: 
1. 177'inci maddede yazılı olanların dışında kalanlar; 
2. Kurumlar Vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutmalarına Maliye Bakanlığınca müsaade edilenler. 
Yeniden işe başlıyan tücarlar yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılıncaya kadar II'nci sınıf tüccarlar gibi hareket edebilirler.

 
02.05.2015, 11:32,
#2
RE: işi bırakma - işi durdurma - tekrar başlama- aynı yıl içinde işi bırakma tekrar başla
Başlık İşletme hesabı esasına göre defter tasdik ettiren, ticaret ve sanayi odasına kayıt yaptırabilmek için sınıf değiştirerek birinci sınıfa geçip aynı yıl içinde bilanço esasına göre defter tutmanın mümkün olmadığı hk.
Tarih 21/03/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-64-22
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-64-22

21/03/2011

Konu

:

Sınıf Değiştirme





İlgide kayıtlı dilekçenizden, ..............Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ................ TC. kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ................. tarihinde işyeri açarak işletme hesabı esasına göre defter tasdik ettirdiğiniz, ticaret ve sanayi odasına kayıt yaptırabilmeniz için sınıf değiştirerek birinci sınıfa geçip bilanço esasına göre defter tutmanızın mümkün olup olamayacağı hususunda bilgi talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174'üncü maddesinde, defterlerin hesap dönemi itibarıyla tutulacağı, kayıtların her hesap dönemi sonunda kapatılıp ertesi dönem başında yeniden açılacağı, hesap döneminin normal olarak takvim yılı olduğu hükmü yer almıştır. Aynı kanunun 176 ve izleyen maddelerinde defter tutma ile ilgili hükümlere yer verilmiş ve defter tutma bakımından mükellefler birinci ve ikinci sınıf tüccarlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Birinci sınıf tüccarlar bilanço esasına göre, ikinci sınıf tüccarların ise işletme hesabı esasına göre defter tutacakları belirtilmiştir.

Anılan Kanunun 177'inci maddesinde, I'inci sınıfa dahil tüccarlar belirtilmiş olup, "İkinci Sınıf Tüccarlar" başlıklı 178'inci maddesinde; " Aşağıda yazılı tüccarlar II'nci sınıfa dahildirler: 

1.177'inci maddede yazılı olanların dışında kalanlar;

2. Kurumlar Vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutmalarına Maliye Bakanlığınca müsaade edilenler.

Yeniden işe başlayan tüccarlar yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılıncaya kadar II'nci sınıf tüccarlar gibi hareket edebilirler." hükmüne yer verilmiştir.

Mezkur Kanunun 179'uncu maddesinde I'inci sınıftan II'nci sınıfa geçişe, 180'inci maddesinde ise II'nci sınıftan I'inci sınıfa geçişe ilişkin şartlar belirlenerek bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak sınıf değiştirileceği, 181'inci maddesinde ise ikinci sınıf tüccarlardan dileyenlerin, bilanço esasına göre defter tutabileceği, bu surette I'inci sınıfa dahil olanlar hakkında da 180'inci madde hükümlerinin cari olacağı hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla, iş hacmi bakımından ikinci sınıfa dahil bulunan mükelleflerin, kendi istekleri ile birinci sınıfa geçebilmeleri ve bilanço esasına göre defter tutabilmeleri ancak, içinde bulunulan hesap dönemini takip eden hesap döneminin başından başlamak şartıyla mümkün bulunmaktadır.

Bu itibarla; kendi isteğiniz doğrultusunda 2010 yılı içerisinde sınıf değiştirerek bilanço esasına göre defter tutmanız mümkün bulunmamaktadır. Ancak 01.01.2011 tarihinden itibaren birinci sınıfa geçmeniz mümkündür.

Bilgilerinizi rica ederim.





Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.



(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
02.05.2015, 11:33,
#3
RE: işi bırakma - işi durdurma - tekrar başlama- aynı yıl içinde işi bırakma tekrar başla
VUK-174
Alıntı
Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır. 
Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır.


VUK-179
Alıntı
a) (I)'inciden (II)'nciye geçiş: İş hacmi bakımından I'inci sınıfa dahil olan tüccarların durumları aşağıdaki şartlara uyduğu takdirde, bunlar, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlıyarak, II'nci sınıfa geçebilirler:


VUK-180
Alıntı
b) (II)'nciden (I)'inciye geçiş: İş hacmi bakımından II'nci sınıfa dahil tüccarların durumları aşağıda yazılı şartlara uyduğu takdirde bunlar bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlıyarak I'inci sınıfa geçerler.


VUK-181
Alıntı
II'nci sınıf tüccarlar diledikleri takdirde bilanço esasına göre defter tutabilirler. 
Bu suretle I'inci sınıfa dahil olanlar hakkında da evvelki maddenin hükümleri cari olur.  
 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Emekli olup tekrar aynı yerde çalışmaya başlayan çalışanın gelir vergisi matrahı Ahmet Barlak 0 151 12.03.2024, 11:10
Son Yorum: Ahmet Barlak
  KANUNİ SÜRESİ İÇİNDE, MATRAH AZALTICI, DEVREDEN KDV ARTIRICI DÜZELTME BEYANNAMESİ VE Muradiye Karabulut 8 50,978 27.12.2022, 13:18
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Tevkifata tabi bir işle tevkifata tabi olmayan bir işin aynı anda verilmesi halinde n Ahmet Barlak 0 4,508 16.03.2021, 09:12
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Yılı içinde KDV mükellefiyetini terk edip yeniden başlayan mükelelfin devreden kdv'si Ahmet Barlak 0 4,726 23.10.2020, 10:45
Son Yorum: Ahmet Barlak
  ödeme kaydedici cihazı 15 günlük süre içinde almamak Muradiye Karabulut 8 43,960 10.10.2015, 09:20
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi