İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE İHRACATCININ MALI İHRAÇ EDEMEMESİ DURUMUNDA İMALATÇININ TA

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE İHRACATCININ MALI İHRAÇ EDEMEMESİ DURUMUNDA İMALATÇININ TA
29.04.2015, 10:30, (Bu konu en son: 29.04.2015, 10:31 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Muradiye Karabulut.)
#1
İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE İHRACATCININ MALI İHRAÇ EDEMEMESİ DURUMUNDA İMALATÇININ TA
İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE İHRACATCININ MALI İHRAÇ EDEMEMESİ DURUMUNDA İMALATÇININ TALEP ETTİĞİ KDV'NİN ÖDENMESİNDE BELGE DÜZENİ



Başlık İhraç kayıtlı malların ihraç edilemeden selde zarar görmesi durumunda alınacak tazminata ilişkin belge düzeni hk.
Tarih 31/01/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-72
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-72

31/01/2011

Konu

:

İhraç kayıtlı malların ihraç edilemeden selde zarar görmesi durumunda alınacak tazminata ilişkin belge düzeni





İlgi dilekçenizde, ihraç kayıtlı olarak satın alınan malların, nakliye şirketinin deposunda beklediği sırada sel felaketi nedeniyle zarar gördüğü ve zarar tespiti için takdir komisyonuna başvurulduğu belirtilerek, tecil-terkin uygulaması kapsamında alınan mallara ait katma değer vergisinin imalatçıya ödenip ödenmeyeceği, ödenecekse imalatçı tarafından KDV tutarı kadar ayrı bir fatura düzenlenip, düzenlenmeyeceği ile nakliye şirketinden zararın tazmini halinde fatura düzenleme zorunluluğunuzun bulunup bulunmadığı hususlarında görüş talep edilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesi ile ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinin konusuna alınmış; aynı Kanunun 2 ve müteakip maddelerinde ise teslim ve hizmet ile teslim ve hizmet sayılan hallerin neler olduğu tanımlanmış bulunmaktadır.

Aynı Kanunun 11/1-c maddesi "İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.

Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur.

İhracatın yukarıdaki şartlara uygun gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte tahsil olunur. Ancak, ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilmemesi halinde, tecil edilen vergi tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edilir."

hükmünü amir bulunmaktadır.

Buna göre, Şirketinizce Kanunun 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kaydıyla alınan malların sel felaketi sonucu usulüne uygun olarak ihraç edilememesi nedeniyle tecil edilen vergi, tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli olan tecil faizi ile birlikte imalatçıdan tahsil edilecektir.

İmalatçının bu şekilde ödediği KDV ile tecil faizi ve diğer unsurlar için Şirketinize rücu edip etmeyeceği taraflar arasında ve özel hukuk hükümlerine göre çözümlenmesi gereken bir husustur. İmalatçı tarafından ödenen KDV için Şirketinize rücu edilmesi halinde, imalatçı firmanın Şirketinize bir fatura düzenlemesi gerekmektedir. Bu faturada; ihraç kaydıyla teslim nedeniyle düzenlenen ilk faturaya atıf yapılacak, ancak teslim bedeline yer verilmeyecek, sadece bu teslime ilişkin olup Şirketinizden tahsil edilmeyen KDV tutarı gösterilecektir. Şirketinizce, ikinci faturadaki KDV tutarı kanuni defterlere yazıldığı dönemde Kanunun 29/1-a ve 30/c maddesi gereğince indirim konusu yapılabilecektir. 

Öte yandan, Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 231/5 inci maddesinde ise; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu çerçevede, sel baskını sonucu zarar görüp ihraç edilemeyen mallara ilişkin hasarın nakliye şirketi tarafından tazmin edilmesi halinde, Şirketinizce tahsil edilen tutar üzerinden nakliye şirketi adına fatura düzenleneceği tabiidir. Ancak, zararın tazmini herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden, bu tutar üzerinden Kanunun 1/1 inci maddesine göre katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.







Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.





(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
13.01.2017, 13:38, (Bu konu en son: 13.01.2017, 13:39 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#2
RE: İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE İHRACATCININ MALI İHRAÇ EDEMEMESİ DURUMUNDA İMALATÇININ TA
Sayı: 

B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[2011-1-11-24]-797

Tarih: 

02/08/2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü )

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[2011-1-11-24]-797

02/08/2012

Konu

:

İhraç kayıtlı teslim alınan mala ilişkin KDV'nin imalatçı firmaya ödenmesi halinde ödenen KDV'nin kayıtlara alınması

 

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde; yurt dışına ihraç ettiğiniz PVC kapı ve pencerelerin üretiminde kullandığınız ve ... Sanayi ve Tic A.Ş.'den 2006 yılında ihraç edilmek üzere satın aldığınız Stabilazatör (Akdeniz Akropanı) ile Impac Modifler (DMA) yardımcı mamüllerinin alımında KDV Kanununun 11/1-c maddesi uyarınca imalatçıya ödemediğiniz KDV nin şirketinizden talep edildiği belirtilerek, söz konusu KDV tutarının imalatçı firmaya ödenmesi halinde ödenen bu verginin kayıtlarınıza ne şekilde alınacağı ve indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 11/1-c maddesinde; ihraç kaydıyla imalatçılar tarafından ihracatçılara teslim edilen mallara ait katma değer vergisinin tecil ve terkinine ilişkin hükümler yer almaktadır.

            Bu hükümlere göre, ihracatın maddede belirtilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte imalatçıdan tahsil edilmektedir.

            Öte yandan, konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "C" bölümünde; ihraç edecekleri malı bu uygulama kapsamında KDV ödemeksizin satın alan ihracatçıların, bu şekilde satın aldıkları mallar için hesaplanan KDV yi indirim ve iade hakları bulunmamaktadır.

            Diğer taraftan, KDV Kanununun 29/1 inci maddesinde; mükelleflerin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV ile ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV yi indirebilecekleri,

            29/3 üncü maddesinde; indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği,

            32 nci maddesinde ise; KDV Kanununun 11 inci maddesi uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirileceği, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen katma değer vergisinin, Maliye Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunacağı hükme bağlanmıştır.

            Bu itibarla, süresinden sonra ihraç edilen malların teslimi, ihraç kayıtlı bir mal teslimi olmaktan çıkmış ve mahiyet olarak yurtiçi mal teslimine dönüşmüş olup, daha önce indirim konusu yapılmayan KDV tutarının ihraç kayıtlı teslim edilen malların ihracatı için öngörülen sürenin dolduğu tarihi izleyen vergilendirme döneminde (ancak her halükarda bu vergilendirme dönemini içerisine alan takvim yılı aşılmamak kaydıyla) indirim hesaplarına alınması gerekmektedir. İhraç kayıtlı teslim edilen malların ihracatı için öngörülen sürenin dolduğu tarihte veya en geç bu tarihi içerisine alan takvim yılında indirim hesaplarına alınmayan KDV tutarlarının Kanunun 29/3 üncü maddesi hükmüne göre indirim konusu yapılamayacağı tabiidir.

            Öte yandan, yukarıda belirtilen süreler dahilinde indirim hesaplarına alınan ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV tutarlarının, söz konusu mallar ihraç edilmiş olmak kaydıyla, en erken ihracatın gerçekleştiği vergilendirme döneminde iadesinin talep edilebileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim

 
 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İhraç kayıtlı alınan ancak süresinde ihraç edilememesi nedeniyle izleyen yıl rücu yol Ahmet Barlak 1 7,506 09.11.2023, 21:57
Son Yorum: Ahmet Barlak
  SANAYİ SİCİL BELGESİ OLMAYAN DÖNEMLERE AİT İHRAÇ KAYITLI SATIŞLARIN KDV İADESİ Ahmet Barlak 6 22,529 25.01.2022, 22:42
Son Yorum: Ahmet Barlak
  İhraç Kayıtlı Satış Faturasının İhracatın Gerçekleştiği Tarihten Sonra Düzenlenmesi Muradiye Karabulut 1 9,895 15.12.2021, 11:05
Son Yorum: Ahmet Barlak
  YARI MAMÜL OLARAK SATIN ALINAN MALIN NİHAİ ÜRÜN HALİNE GETİRİLEREK İHRAÇ KAYITLI SATI Ahmet Barlak 3 17,952 29.11.2021, 10:11
Son Yorum: Ahmet Barlak
  ihraç kayıtlı satışlardan doğan kdv iade alacağının indirim yoluyla giderilmesi Muradiye Karabulut 4 24,119 26.10.2021, 19:23
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi