İTHALATTA ÖDENEN KDV'NİN İNDİRİM KONUSU YAPILMASI

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
İTHALATTA ÖDENEN KDV'NİN İNDİRİM KONUSU YAPILMASI
17.11.2018, 17:18,
#2
RE: İthal edilen malın gümrükçe bedelinin yüksek hesaplanması halinde iade-mahsup uygula
İTHALATTA ÖDENEN KDV'NİN HANGİ DÖNEMDE İNDİRİM KONUSU YAPILACAĞI
.

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı
:

B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-99
30/01/2012

Konu
:

İthalde ödenen KDV’nin hangi dönemde indirim konusu yapılacağı.


İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; firmanızca 19/01/2011 tarihli ithalat gümrük beyannamesi ile yurt dışından ithal edilen ayçiçeği küspesinin kalite kontrol işlemlerine tabi tutulduğu ve buna ilişkin katma değer vergisinin (KDV) teminat olarak tahsil edildiği, kontrol işlemi sonrasında gümrükten çekilen ürünün şubat ayı içerisinde yurt içinde satışının yapıldığı, ancak gümrük müdürlüğünün muhasebe işlem fişini 03/03/2011 tarihinde düzenlemesi nedeniyle, ithalde ödenen KDV nin hangi döneme ait beyannamede indirilecek KDV olarak dikkate alınması gerektiği konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

KDV Kanununun 29/1-b maddesinde; ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV nin indirim konusu yapılabileceği, 29/3 maddesinde de, indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hükümlerine yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 34/1 maddesinde de; yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmesi ve bu vesikaların kanunî defterlere kaydedilmesi şartıyla indirilebileceği belirtilmiştir.

Öte yandan, Vergi Usul Kanununun 229 uncu ve müteakip maddelerinde, gelir, kurumlar veya katma değer vergisi yönünden herhangi birinden mükellefiyeti olanların düzenlemek zorunda oldukları belgeler sayılmıştır. Bu belgeler, 164 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca noter tasdikli veya Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtım Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre anlaşmalı matbaalara bastırılarak kullanılacaktır.

Söz konusu Yönetmelik uyarınca, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde tanımı yapılan teşebbüs, teşekkül, kuruluş, müessese, bağlı ortaklık, iştirak ve işletmelerin tasdik mecburiyetine tabi olmaksızın Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde sayılan belgeleri düzenleyecekleri, ancak bu kuruluşların kullanacakları belgelerin üzerine “Vergi Usul Kanunu Yönetmelik Hükümlerine Tabi Değildir.” ibaresini kaşe ile basacakları veya matbaa baskısı ile belirtecekleri açıklanmıştır.

Buna göre, gümrük müdürlüğünce düzenlenen muhasebe işlem fişi yukarıda yer alan şartları taşısa dahi Vergi Usul Kanununda sayılan belgeler yerine kullanılması mümkün bulunmadığından, söz konusu muhasebe işlem fişine dayanılarak KDV nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Ancak, yurt dışından ayçiçeği küspesi ithal işleminize ilişkin ilgili gümrük müdürlüğünce adınıza gümrük makbuzu düzenlenmesi halinde, bu gümrük makbuzunda ayrıca gösterilmiş olan KDV nin, ilgili takvim yılı aşılmamak kaydıyla kanuni deftere kaydedildiği vergilendirme döneminde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.







(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.


Bu Konudaki Yorumlar
RE: İthal edilen malın gümrükçe bedelinin yüksek hesaplanması halinde iade-mahsup uygula - Ahmet Barlak - 17.11.2018, 17:18

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İNTERNET FENOMENLERİNE REKLAM İÇİN ÖDENEN PARALARIN BELGELENDİRİLMESİ Ahmet Barlak 0 525 25.09.2023, 17:34
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Kira sözleşmesinin onaylı örneğinin yalnızca noterden mi yapılması gerektiği Ahmet Barlak 0 2,130 23.11.2021, 22:36
Son Yorum: Ahmet Barlak
  APHB/MUHSGK’NIN SÜRESİ DIŞINDA VERİLMESİ HALİNDE YAPILMASI Ahmet Barlak 0 2,464 05.09.2021, 11:17
Son Yorum: Ahmet Barlak
  ihracat bedelleri ile ilgili soruşturmada yapılması gerekenler Ahmet Barlak 0 3,758 01.04.2021, 21:41
Son Yorum: Ahmet Barlak
  İŞVEREN TARAFINDAN İŞÇİ ADINA ÖDENEN KAZA SİGORTASI PRİMİNİN GİDERLEŞTİRİLMESİ Ahmet Barlak 2 14,381 19.01.2021, 18:34
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi