MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI
04.01.2018, 15:44, (Bu konu en son: 06.12.2023, 11:34 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#1
MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI
3. SEVK FİŞİ
.
Sevk fişi 3213 Sayılı Maden Kanununun “Tanımlar” başlıklı 3. Maddesinde, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 2365 sayılı Kanunla değişik 240ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde yer alan taşıma irsaliyesindeki bilgileri ihtiva eden beyan niteliğinde belge olarak tanımlanmıştır.
Maden Kanununun uygulanması ile ilgili usul ve esasları düzenleyen Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinin, Maden Sevkiyatı başlıklı 47. Maddesinin 3. Fıkrasında ise sevk fişiyle ilgili olarak aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.
.
“ Sevk fişleri, Vergi Usul Kanununun 240.ıncı maddesinde yer alan taşıma irsaliyesindeki bilgileri taşır ve mezkûr Kanunun 230 uncu maddesinde yer alan sevk irsaliyesi niteliğinde olup sevk irsaliyesi yerine geçer. Genel Müdürlük, mahalli mülki idare amirlikleri veya il özel idareleri tarafından görev verilen yetkili kişiler, ruhsat sahasında açılan ocaktan doğrudan satışlarda, stok alanları, kırma eleme tesisi veya zenginleştirme tesislerine kadar yapılan birincil sevkiyatlarda maden sevkiyatının Genel Müdürlüğe ait sevk fişi ile yapılıp yapılmadığını takip ve denetleyerek Kanunun ilgili hükümlerine göre işlem yapar.”
Gerek Maden Kanunu gerekse Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde yapılan tanımlarda geçen Vergi Usul Kanununun 240'ıncı maddesi ise; anılan kanunda,
"...A) Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için, 209'uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar” şeklinde tanımlanmıştır.
Yukarıya alınan kanun ve yönetmelik hükümlerinden, sevk fişinin, taşıma irsaliyesinde bulunması gereken bilgileri içeren, sevk irsaliyesi niteliğinde, sevk irsaliyesi yerine geçen, üretilen madenlerin birincil sevkiyatlarında kullanımı zorunlu, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bastırılıp, dağıtılan beyan niteliğindeki bir belge olduğu anlaşılmaktadır.
.
3.1 Sevk Fişi Düzenlenmesi Zorunlu Olan Sevkiyat ve Satışlar

Sevk fişi düzenlenmesi zorunlu olan ve birincil sevkiyat olarak tanımlanan sevk işlemleri şunlardır.
1- Ruhsat sahasında açılan ocaktan yapılan doğrudan satışlar,
2- Ocaktan stok alanlarına yapılan birincil sevkiyatlar
3- Ocaktan kırma- eleme tesisi veya zenginleştirme tesisine kadar yapılan birincil sevkiyatlar.
Madenin yukarıdaki şekilde olan sevk işlemlerinde Maden İşleri Genel Müdürlüğünden alınan sevk fişlerinin kullanımı zorunludur. Doğrudan satışlarda sevkiyat güzergahı üzerinde kantar bulunması durumunda sevk fişine ayrıca kantar fişinin de eklenmesi gerekir.
Stok sahasından yapılan doğrudan satışlarda veya kırma- eleme, zenginleştirme tesislerinde işleme tabi tutulduktan sonra yapılan ikincil sevkiyatlarda 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230. Maddesinin 5. Bendine göre düzenlenmiş sevk irsaliyelerinin kullanılması yeterlidir. İstisnai bir düzenleme olarak, altın, gümüş, platin gibi kıymetli metallerin zenginleştirme tesislerinde işlendikten sonra elde edilen ürünlerin ikincil sevkiyatlarında da Maden İşleri Genel müdürlüğünden alınan sevk fişi kullanılır.
.
3.2 Ruhsat Alanı İçindeki Sevkiyatlarda Belge Düzeni

Ruhsat alanında üretilen tüvanan madenin karayolu güzergahına çıkmadan saha içinde veya mücavirinde bulunan stok yerlerine veya zenginleştirme tesislerine sevkiyatında, yol durumu ve ocak ile zenginleştirme tesisleri arasındaki uzaklık dikkate alınarak;
1- Sevkiyatın ocaktan önce taşıma araçları, sonrasında konveyör ile yapılması durumunda her vardiya sonunda otomatik kantar ölçme sistemi ile ölçülen maden miktarı için bir adet sevk fişi kesilmesi yeterlidir.
2- Sevkiyatın ocak ağzından doğrudan konveyör sistemi ile yapılması durumunda, her vardiya sonunda otomatik kantar ölçme sistemi ile ölçülen maden miktarı için bir adet sevk fişi kesilmesi yeterlidir.
3- Sevkiyatın ocaktan taşıma araçları ile yapılması durumunda, ağırlık/hacim belirlenerek yirmi dört saat içinde ölçülen maden miktarı için bir adet sevk fişi kesilmesi yeterlidir.
.
3.3 Sevk Fişi Düzenlenmeden Yapılan Sevkiyatlarda Uygulanacak Cezai Yaptırımlar

Sevk fişi olmaksızın maden sevk edildiğinin tespit edilmesi durumunda, sevk edilen madene el konularak madenin ocak başı satış fiyatının beş katı tutarında idari para cezası kesilir. Ancak sevk fişi olmaksızın maden sevk eden ruhsat sahibi ise, bu takdirde madene el konulmaz. Sadece idari para cezası kesilir. Sevk fişi düzenlenmesine rağmen, fiş üzerinde yer alan bilgilerden madenin miktarı, sevk tarihi, ruhsat numarası, madenin cinsi, sevk güzergahı gibi bölümlerin eksik veya hatalı doldurulduğunun tespiti halinde de fişler geçersiz sayılarak bu durum fişsiz sevkiyat olarak değerlendirilir.
.
3.4 Usulsüz Sevkiyatlarda Uygulanacak Cezai Yaptırımlar
Sevk fişi olmadan yapılan sevkiyat ile, usulsüz sevkiyat farklı kavramlardır.
Sevk fişi ile belgelendirilmesi zorunlu olan madenin Vergi Usul Kanununa hükümlerine göre düzenlenmiş sevk irsaliyesi ile yapılması veya sevkiyat sevk fişi ile yapılmasına rağmen fişin aynı ruhsat sahibinin başka bir ruhsat sahasında kullanılması, sevk fişinin üretim hakkı olmayan ruhsat sahalarında veya başka bir kişiye ait ruhsat alanlarında kullanılması durumları usulsüz sevkiyat olarak nitelendirilir. Bu durumda;
.
a- Sevk fişi ile belgelendirilmesi zorunlu olan madenin sevki, bu zorunluluğa uyulmaksızın Vergi Usul Kanununa hükümlerine göre düzenlenmiş sevk irsaliyesi ile yapılmış ancak devlet hakkı ödenmiş ise ruhsat sahibinin uyarılması dışında Cezai bir yaptırım uygulanmaz. Ancak aynı işlemin tekrarında alınan teminat irat kaydedilir.
.
b- Sevkiyat sevk irsaliyesi ile yapılmış, ancak devlet hakkı ödenmemiş ise, devlet hakkı gecikme zammı ile birlikte tahsil edilerek ruhsat sahibi uyarılır. Aynı işlemin tekrarı halinde alınan teminat irat kaydedilir.
.
c- sevkiyat sevk fişi ile yapılmasına rağmen, fiş ruhsat sahibinin üretim hakkı bulunan başka bir ruhsat sahasında kullanılmış ise, devlet hakkının ödenmiş olması kaydıyla uyarma dışında başkaca bir cezai işlem yapılmaz. Tekrarında teminat irat kaydedilir.
.
d- Sevk fişi ruhsat sahibinin kendisine ait ancak üretim hakkı bulunmayan bir sahada kullanılmış ise, madene el konularak, madenin ocak başı satış fiyatının iki katı tutarında idari para cezası kesilir.

e- Sevk fişinin ait olduğu ruhsat dışında başka bir kişiye ait ruhsat alanında kullanılması durumunda sevk fişini kullanan ve kullandıran ruhsat sahipleri uyarılır. Tekrarında teminatları irat kaydedilir.

KAYNAK:  http://kokerymm.com/makaleler/maden-isletmelerinin-urettikleri-madenleri-sevkinde-vuk-ve-maden-kanunu-hukumlerine-gore-duzenlemeleri-gereken-belgeler-sevk-irsaliyesi-sevk-fisi-uygulamasi/27
 
06.12.2023, 11:26, (Bu konu en son: 06.12.2023, 11:30 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#2
RE: MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI
MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETLERİNİN

ELEKTRONİK ORTAMDA YÜRÜTÜLMESİ

HAKKINDA YÖNETMELİK



BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
.
.
Elektronik sevk fişlerine ilişkin usul ve esaslar

MADDE 13 – (1) Maden sevkiyatlarında elektronik otomasyon yazılımları vasıtasıyla üretilen e-sevk fişi kullanılması zorunludur. Elektronik otomasyon yazılımları vasıtasıyla düzenlenmeyen sevk fişleri geçersiz sayılır.

(2) e-sevk fişleri, işlem yetkilisi tarafından elektronik otomasyon yazılımları vasıtasıyla düzenlenir.

(3) Genel Müdürlükçe uygun bulunması halinde, elektronik otomasyon yazılımları vasıtasıyla çevrim dışı olarak e-sevk fişleri düzenlenebilir.

(4) Genel Müdürlük, çevrim içi ve çevrim dışı olarak e-sevk fişlerinin kontör ücretlerini ayrı ayrı belirleyebilir.

(5) Çevrim dışı e-sevk fişi uygulamasının, Genel Müdürlükçe belirlenen süreler içerisinde çevrim içi olarak Genel Müdürlük merkezindeki elektronik otomasyon yazılımlarına senkronize edilmesi zorunludur.

(6) Hükümden düşmüş maden ruhsat sahalarındaki stokların sevkiyatının talep edilmesi halinde Genel Müdürlükçe, mevzuatta belirlenen süreler dikkate alınarak e-sevk fişi kullanımına izin verilebilir.

(7) Genel Müdürlükçe birleştirilen ruhsat sahalarına ait e-sevk fişi kontörleri birleşen ruhsata aktarılır.

(8) e-sevk fişi kontör ücretleri iade edilmez.

(9) Bir maden ruhsat sahası içinde üretim yapan birden fazla işletmeci olması halinde, her birinin ayrı ayrı e-sevk fişi kontörü alması zorunludur.

(10) e-sevk fişi kontörlerinin, farklı bir ruhsata veya farklı bir işletmeciye aktarımı yapılmaz.

(11) e-sevk fişleri düzenlendiği gün sonundan itibaren kırk sekiz saat içerisinde düzenleyenler tarafından hata tespit edilmesi veya sevkiyatın gerçekleşmemesi durumunda güncellenebilir veya iptal edilebilir.

KAYNAK: https://mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=7&MevzuatNo=38857&MevzuatTertip=5
EKLENME TARİHİ:06.12.2023
EKLENME SAATİ:12:28
AÇIKLAMA: GÜNCELLİĞİNİ KONTROL EDİNİZ.
06.12.2023, 11:27, (Bu konu en son: 06.12.2023, 11:31 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#3
RE: MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI
Maden Sevk Fişi Düzenlenmesi Durumunda Sevk İrsaliyesi Düzenlenmesinin Gerekip Gerekmediği Hk.


TARİH : 23.03.2020
SAYI : 48349025-105[2019/401356]-E.35515
KONU : Maden Sevk Fişi Düzenlenmesi Durumunda Sevk İrsaliyesi Düzenlenmesinin Gerekip Gerekmediği Hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … Köyünde bulunan iki adet maden ocağında kırma taş imalatı gerçekleştirdiğiniz, işletme ruhsatına haiz olduğunuz maden ocağından çıkarılan madenlerin kırılarak işlendikten sonra, inşaatlarda ve yol yapımlarında kullanılmak üzere alıcısına sevk edildiği belirtilerek, madenlerin işlendikten sonra kırma taş olarak maden sahasından alıcılarına sevkinde Maden Kanununa göre düzenlenmiş sevk fişi dışında, ayrıca Vergi Usul Kanununa göre sevk irsaliyesi düzenlenmesinin gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun;

• 227. maddesinde, "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.",

• 230. maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, "Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231. madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

…"

hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan;

• 173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin © Bölümünün (1/h) bendinde, "Belediye, Et ve Balık Kurumu, Orman İşletmeleri, Etibank İşletmeleri, Tekel İdareleri ve benzeri kamu kurum ve kuruluşlarınca satılan çeşitli mamullerin sevkiyatında, sevk için düzenlenen belgelerde malın cinsi, miktarı, alıcının adı ve soyadı veya varsa ticaret unvanı, vergi dairesi ve hesap numarasının bulunması halinde bu belgeler sevk irsaliyesi olarak kabul edilecek ve Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenecek olan sevk irsaliyesi ayrıca aranmayacaktır.

Keza, Maden Kanununa göre maden sevkine ilişkin düzenlenen belgeler ile uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler ve gümrük giriş, çıkışlarında nakil vasıtalarında malların mevcudu tespit edilip mühürlendikten sonra Gümrük İdarelerince verilen resmi belgeler sevk irsaliyesi olarak kabul edilecektir.

…",

• 253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (A) Bölümünün 1. bendinde, "… Maden Kanununa göre düzenlenen maden sevk fişi, uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler, gümrük girişi sırasında Gümrük İdarelerince düzenlenip verilen resmi belgeler, Orman İdarelerince düzenlenen nakliye teskereleri ve buna benzer belgeler, alınan ürünün alıcı veya satıcı tarafından taşınıp taşınmadığına bakılmaksızın sevk irsaliyesi olarak kabul edilecek ve satın aldığı malı kendi araçlarıyla taşıyan veya bir nakliyeciye taşıttıranlardan ayrıca sevk irsaliyesi düzenlemesi istenmeyecektir.

Ancak, yukarıda sayılan kurumlardan satın alınan ve bu kurumlar tarafından düzenlenen belgelerle sevk edilen emtianın mükellefin iş yerine gelmesinden sonraki taşıma işlemlerinde, sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıma sırasında taşıtta bulundurulması zorunludur."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Ayrıca, 21.09.2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin "Maden Sevkiyati" başlıklı 48. maddesinde, "(1) Ruhsat sahasında açılan ocaktan doğrudan satışlarda, stok alanları, kırma-eleme tesisi veya zenginleştirme tesislerine kadar yapılan birincil sevkiyatlarda Genel Müdürlükten alınan sevk fişlerinin kullanılması zorunludur. Ayrıca doğrudan satışlarda, sevkiyat güzergahı üzerinde kantar olması halinde sevk fişine kantar fişinin eklenmesi gerekir. Stok alanından dışarıya satışlarda veya yukarıda belirtilen tesislerde işleme tabi tutulduktan sonra yapılan ikincil sevkiyatlarda ise 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmiş sevk irsaliyesinin kullanılması gerekli ve yeterlidir.



(3) Sevk fişleri, Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesinde yer alan taşıma irsaliyesindeki bilgileri taşır ve mezkûr Kanunun 230. maddesinde yer alan sevk irsaliyesi niteliğinde olup sevk irsaliyesi yerine geçer. Genel Müdürlük, mahalli mülki idare amirlikleri veya il özel idareleri tarafından görev verilen yetkili kişiler, ruhsat sahasında açılan ocaktan doğrudan satışlarda, stok alanları, kırma eleme tesisi veya zenginleştirme tesislerine kadar yapılan birincil sevkiyatlarda maden sevkiyatının Genel Müdürlüğe ait sevk fişi ile yapılıp yapılmadığını takip ederek ve denetleyerek Kanunun ilgili hükümlerine göre işlem yapar."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Buna göre, maden ocağından çıkarılan madenin, doğrudan maden ocağından satışlarında ve maden ocağından işleme tabi tutulacak ya da stoklanacak alana/tesise sevkinde (birincil sevkiyatlarda) maden sevk fişinin düzenlenmesi yeterli olacak, ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacaktır. Ancak, söz konusu stok alanından/tesislerden yapılan sevkiyatlarda (ikincil sevkiyatlarda), sevk irsaliyesi düzenlemeniz/kullanmanız icap etmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


KAYNAK : https://www.gulbenkmusavirlik.com/tr_maden-sevk-fisi-duzenlenmesi-durumunda-sevk-irsaliyesi-duzenlenmesinin-gerekip-gerekmedigi-hk-144708.html
EKLENME TARİHİ:06.12.2023
EKLENME SAATİ:12:31
AÇIKLAMA: GÜNCELLİĞİNİ KONTROL EDİNİZ.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  e-belge yerine kağıt belge düzenlenebilecek haller Ahmet Barlak 2 4,017 15.12.2021, 12:46
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Maden devlet hakkı fiilen ödendiği yılın gideri olarak dikkate alınabilir. Muradiye Karabulut 5 28,781 27.07.2019, 09:02
Son Yorum: Ahmet Barlak
  MERKEZ İÇİN BASTIRILAN FATURALARIN ŞUBEDE KULLANILMASI Ahmet Barlak 0 5,272 06.04.2019, 10:30
Son Yorum: Ahmet Barlak
  e-fatura yerine kağıt fatura düzenleme cezası Ahmet Barlak 0 6,430 09.10.2018, 14:06
Son Yorum: Ahmet Barlak
  FASON ÜRETİM AMACI İLE SEVK EDİLEN MALLARDA İRSALİYE UYGULAMASI Ahmet Barlak 0 8,680 23.10.2017, 15:26
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi