5510 SAYILI KANUN TEŞVİKİ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
5510 SAYILI KANUN TEŞVİKİ
29.04.2015, 12:58,
#1
5510 SAYILI KANUN TEŞVİKİ
(İşveren hissesinden 5 puanlık indirim )





1.1 KAPSAMA GİREN İŞVERENLER



5510 sayılı kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerinin tamamı.





1.2 KAPSAMA GİRMEYEN İŞVERENLER



◦n Kamu kurumları ile sermayesinin %'50'den fazlası kamuya ait işyeri kapsam dışında tutulmuştur. 
◦n 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre iş üstlenen özel sektör işverenleri de kapsam dışında tutulmuştur. (İhale konusu işten dolayı teşvikten yararlanan işverenlerin hak edişlerinden yararlandırıldıkları teşvik tutarları idarelerce kesilmektedir.) 


1.3 İŞVEREN AÇISINDAN ŞARTLAR



Muaccel hale gelmiş 1,00.-TL ve üzerinde Prim, İşsizlik primi ve İdari para cezası borcunun bulunmaması. (Mevcut borçları çeşitli kanunlarca yapılandırılmış veya 6183 sayılı kanunun 48. maddesi gereğince taksitlendirilmiş olan işverenler yapılandırma ve taksit ödemeleri düzenli olduğu sürece teşvikten faydalanabilir.)



◦n Prim belgelerinin yasal süresi içerisinde verilmesi. 


◦n Sigortalıların tamamından dolayı tahakkuk eden borçların yasal süresi içinde ödenmesi. 
◦n İşverenin teşvik kapsamında olan yada olmayan Kuruma bildirdiği bütün sigortalılardan dolayı tahakkuk eden borçları yasal süresi içerisinde ödemesi gerekmektedir. 


◦n Prim borçlarını KDV mahsubu ile ödeyen işverenlerin ödeme tarihine 15 gün ilave prim ödeme sürelerinin bulunması nedeni ile Kurumumuz Sistemi bir önceki aya ilişkin ödenmemiş borçları sorgulamamakta, dolayısıyla bir önceki aya ait prim borçlarını ödemeyen işverenlerin aylık prim hizmet belgelerini sistem üzerinden gönderirken 5510 kanun türünü seçmemelidir. Aksi taktirde yersiz olarak teşvikten yararlananlardan gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte eksik tahsil edilen alacaklarımız tahsil edilecektir. 


1.4 SİGORTALI AÇISINDAN ŞARTLAR



◦n 5510 Sayılı kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılması ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalı olması. 






1.5 TEŞVİK KAPSAMINA GİRMEYEN SİGORTALILAR



◦n Sosyal Güvenlik Destek primine tabi çalışanlar. 
◦n Yurt dışında çalışan sigortalılar. 
◦n Aday çırak, çırak ve öğrenciler, harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar ile kısa vadeli sigorta kollarına tabi çalışanlar. 


1.6 SİGORTALI BAŞINA TEŞVİK TUTARI



◦n 2010 Yılı asgari ücret tutarı (760,50TL) dikkate alındığında 5510 sayılı teşvikten dolayı her bir sigortalı için işveren 38,03.-TL tutarında indirimden yararlanmaktadır. 
◦n Ayrıca bu tutar işveren hissesinden % 5'lik bir indirim öngördüğünden, işveren hissesinin asgari % 19,5 kabul edilmesi halinde işverene doğrudan % 25'lik bir indirim sağlamaktadır. 


1.7 KANUNUN YÜRÜRLÜK TARİHİ VE SÜRESİ



◦n Kanunun yürürlük tarihi 01.10.2008 olup, süre bulunmamaktadır. 


5510 SAYILI KANUN TEŞVİKİNDEN FAYDALANMAK İÇİN ŞARTLARI TAŞIYAN İŞVERENLERİN KURUMA MÜRACAAT ETMELERİNE GEREK BULUNMAYIP AYLIK HİZMET BELGESİ 5510 KANUN TÜRÜ SEÇİLEREK GÖNDERİLMELİDİR.







1.8 MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN 5 PUANLIK İNDİRİM İLE İLGİLİ 2009-139 SAYILI GENELGE İLE YAPILAN DÜZENLEME







1.8.1 ÇALIŞTIRDIĞI SİGORTALILARI KURUMA BİLDİRMEYEN İŞYERLERİ HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER



◦— Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde, yada bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ve kanunla kurulu kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgeler ile mahkeme ilamına istinaden çalıştırdıkları sigortalıları Kuruma bildirmediği veya prim ödeme gün sayısını ya da prime esas kazanç tutarını eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinin 1 yıl süreyle 5 puanlık prim indiriminden yararlanması mümkün bulunmamaktadır. 
◦— Çalıştırılan sigortalının Kuruma bildirilmediği yada prim ödeme gün sayısının veya prime esas kazanç tutarının eksik bildirildiği hususu; 
◦— Yapılan kontroller veya denetim sonucu tespit edilmiş ise tutanak tarihini, 
◦— Bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ve kanunla kurulu kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde yazıların Kuruma intikal tarihini, 
◦— Mahkeme ilamı ile karar verilmesi halinde mahkemenin kesinleşme tarihini, 
İZLEYEN AY BAŞINDAN İTİBAREN 1 YIL SÜREYLE SÖZKONUSU İNDİRİMDEN YARARLANDIRILMAYACAKTIR.



ÖRNEK: 1

20.12.2009 Tarihinde ABC LTD.ŞTİ'ne ait işyerinde yapılan durum tespiti sonucu 2 sigortalının Kuruma bildirilmediği belirlenmiş olduğu varsayıldığında;



ABC LTD.ŞTİ. 01.01.2010 tarihinden başlamak üzere 1 yıl süreyle (31.12.2010 tarihine kadar) 5 puanlık indirimden yararlanamayacaktır.



ÖRNEK:2

ABC LTD.ŞTİ'ne ait işyerinde 10.11.2009 tarihinde yapılan denetim sonucunda çalışan sigortalıların prime esas kazançlarının kuruma eksik bildirildiği tespit edilmiş olduğu varsayıldığında;



ABC LTD.ŞTİ. 01.12.2009 İLA 30.11.2010 tarihleri arasında 1 yıl süreyle 5 puanlık prim indiriminden yararlanamayacaktır.



ÖRNEK:3

◦— "A" sigortalısı ABC LTD.ŞTİ'ne ait işyerinde 01.10.2008 ila 15.02.2009 tarihleri arasında çalıştığı halde bu çalışmalarının Kuruma bildirilmediği G.Antep İş Mahkemesinin 31.05.2009 tarihli kararı ile tespit edilmiş olup, söz konusu karar 10.10.2009 tarihli Yargıtay ilamı ile onanmıştır. 


◦— "A" sigortalısının çalışmalarına ait mahkeme kararının kesinleşme tarihi 10.10.2009 (Yargıtay onay tarihi) olduğundan ABC LTD.ŞTİ. 01.11.2009 ila 30.10.2010 tarihleri arasında 5 puanlık prim indiriminden yararlanamaz. 


◦— Eğer ABC LTD.ŞTİ. İlgili dönemde teşvikten yararlanmış ise işverenden kanun türü için İPTAL, kanun türü seçilmeksizin ise ek veya asıl prim belgesi istenecek, verilmemesi halinde re'sen tanzim edilerek daha önce hazinece karşılanan tutarlar gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecektir. 


•1.8.2 5 puanlık prim indirimi 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden Çalıştırılan sigortalıların Kuruma bildirilmediği tespit edilen tutanak tarihlerinin yada kamu kurumlarından gelen yazıların Kuruma intikal tarihi veya mahkeme karar tarihlerinin 30.09.2008 veya daha önceki bir tarih olması yada 01.10.2008 tarihinden sonra olmakla birlikte sigortalıların hizmetlerinin 2008/Eylül ve daha önceki aylara ait olması halinde işverenlerin teşviklerinin iptal edilmesi söz konusu olmayacaktır.



•1.8.3 İşverenlerin 5 puanlık teşviklerinin iptal edilebilmesi için kayıt dışılığın olduğu dönemin mutlaka 2008/Ekim veya daha sonraki aylara ait olması gerekmektedir.





•1.8.4 Borcu bulunmaması nedeniyle 5 puanlık indirimden faydalanan işverenlerin herhangi bir nedenle kendilerince geriye yönelik prim belgesi getirmesi veya gerek mahkeme kararı, gerek denetim ve kontroller sonucu düzenlenen rapor, gerekse kamu kurumlarınca gönderilen yazılardan dolayı geriye yönelik prim belgesi verildiği yada Kurumca re'sen düzenlendiği durumlarda daha önce hazinece karşılanan tutarlar iptal edilmeksizin yalnızca tespit tarihinden sonra verilen prim belgelerinden dolayı tahakkuk eden prim borçları, idari para cezaları ve gecikme zamları tahsil edilecek ve işverenler tespit tarihinden itibaren 1 yıl süreyle teşvikten istifade edemeyeceklerdir.



1.9 BORÇLARI YAPILANDIRILAN YADA TECİL VE TAKSİTLENDİRİLEN İŞYERLERİNİN DURUMU



Kapsama giren borçlarını çeşitli kanunlar gereğince yeniden yapılandıran veya 6183 sayılı kanunun 48. maddesi gereğince tecil ve taksitlendirmiş olan işverenler taksitlerle birlikte cari ay primlerini de yasal süresi içinde ödemeleri halinde 5 puanlık indirimden yararlanabilecektir.

Ancak, 5 puanlık indirimden yaralandıktan sonra yapılandırma veya tecil ve taksitlendirmeye ait ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemiş olması nedeniyle taksitlendirmenin bozulduğu durumlarda bozma koşulunun oluştuğu ayı takip eden aydan başlanarak söz konusu borçların ödenmediği sürece 5 puanlık indirimden yararlanılması mümkün olmadığı gibi yapılandırmanın bozulduğu ayı takip eden aydan başlanarak 5 puanlık indirimden faydalanılmış ise işverenlerden istenilecek İPTAL/ASIL-EK veya re'sen düzenlenecek prim belgeleri ile gerekli düzeltmeler yapılarak yersiz olarak yararlanılan prim indirimleri işverenden gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.



ÖRNEK;

Mevcut borçlarını yapılandıran "A"LTD.ŞTİ. 30.06.2009 tarihinde ödenmesi gereken son taksitini ödemediği varsayıldığında;

01.07.2009 tarihi itibariyle yapılandırma işlemi bozulmuş sayılacağından "A"LTD.ŞTİ. 01.07.2009 tarihinden itibaren mevcut borçlarını ödemediği sürece 5 puanlık indirimden yararlanamayacaktır.

Söz konusu işveren 01.07.2009 tarihinden itibaren yersiz olarak 5 puanlık indirimden yararlanmış ise işverenden istenilecek düzeltme amaçlı prim belgeleri veya verilmemesi halinde re'sen düzenlenecek prim belgeleri ile gerekli düzeltme işlemi yapılarak yersiz olarak hazinece karşılanan tutarlar işverenden gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.



1.10 ALT İŞVERENLERİ OLAN İŞYERLERİNİN TEŞVİK KAPSAMINDAKİ DURUMU



◦— Alt işvereni olan işyerinde gerek asıl işveren, gerekse alt işverenlerin prim belgelerini yasal süresi içerisinde vermeleri ve tahakkuk edecek prim borçlarını yasal süresi içerisinde ödemeleri durumunda 5 puanlık indirimden yararlanabilmektedirler. 


◦— Asıl işveren alt işverenin prim borçlarından dolayı Kuruma karşı sorumlu olması sebebiyle tahakkuk eden borçlarını ödemeyen herhangi bir alt işverenin bulunması halinde sadece borçlarını ödemeyen alt işveren ile asıl işveren 5 puanlık indirimden yararlanamayacak olup, borcu bulunmayan diğer alt işverenler ise teşvikten istifade edebileceklerdir. 




◦— ÖRNEK: Asıl işveren olan "ABC" A.Ş. İle 1 ve 2 nolu alt işverenler 2009-Eylül ayına ait prim belgelerini 5510 kanun türünü seçerek yasal süresi içinde Kuruma göndermiş olup, asıl işveren ile 2 nolu alt işveren prim borçlarını ödediği halde 1 nolu alt işverenin ilgili aya ait borcunu ödemediği varsayıldığında; 


2009-Eylül ayında asıl işveren ile 2 nolu işveren 5 puanlık indirimden yararlanabilecek olup, borcunu ödemeyen 1 nolu alt işveren ise 5 puanlık indirimden faydalanamayacaktır.

Ayrıca 2009-Ekim ayı ve sonrasında ise 1 nolu işverenin bir önceki aya ait prim borcunu ödememesi halinde hem kendisi, hem de asıl işveren 5 puanlık indirimden yararlanamayacaktır.



1.11. 5 PUANLIK İNDİRİMDEN YARARLANAN İHALE KONUSU İŞLER İLE İLGİLİ İŞLEMLER



İhale konusu işi üstlenen işverenlerin 5 puanlık indirimden yararlanmış olmaları durumunda idarelerce yapılacak olan hak ediş ödemeleri sırasında Hazinece karşılanan tutar ilgili işverenin hak edişinden kesilecektir.



1.12. SERMAYESİNİN % 50'SİNDEN FAZLASI KAMUYA AİT OLAN İŞYERİ İŞVERENLERİNİN TEŞVİK KAPSAMINDAKİ DURUMU



5510 sayılı kanunla getirilen 5 puanlık indirimden yalnızca özel sektör işverenlerinin yararlanması mümkün olduğundan sermayesinin % 50'sinden fazlası kamuya ait olan işyeri işverenlerinin özel sektör kapsamında değerlendirilmesi ve 5 puanlık indirimden yararlanması sözkonusu değildir.



1.13. BİRDEN FAZLA TEŞVİKTEN YARARLANAN İŞVERENLERİN TEŞVİKLERDEN HERHANGİ BİRİNDEN YERSİZ YARALANMIŞ OLMASI DURUMU



İşverenler sigortalılarının durumlarına göre aynı ayda sigortalılarından bazılarını 5510, bazılarını, 4447, bazılarını 4857, bazılarını 05921 ve bazıların da 15921 kanun türü ile Kuruma bildirebilmektedir.



Bahsi geçen teşviklerden herhangi birinden dolayı işverenin yersiz faydalandığının tespiti durumunda diğer teşvikleri iptal edilmeyecek olup, sadece yersiz yararlandığı teşvik iptal edilerek prim ve gecikme zamları tahsil edilecektir.





1.14. KANUNUN UYGULANMASI İLE İLGİLİ YASAL MEVZUAT



◦n 5763 Sayılı Kanun (24. Madde) 
◦n 2008-93 Sayılı Genelge 
◦n 2009/139 Sayılı Genelge 
 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  6111 SAYILI KANUN’UN 74.MADDESİYLE 4447 SAYILI KANUN’A EKLENEN GEÇİCİ 10.MADDEYE GÖRE Ahmet Barlak 4 22,883 26.01.2024, 16:12
Son Yorum: Ahmet Barlak
  6486 SAYILI KANUNLA 10 VE ÜZERİ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞ YERLERİNE GETİRİLEN YENİ TEŞVİK Ahmet Barlak 7 27,706 19.02.2022, 09:43
Son Yorum: Ahmet Barlak
  7319 SAYILI KANUN 50 işçiden az işçi çalıştaran işyerlerinde kredi faiz indirimi Ahmet Barlak 2 5,294 18.11.2021, 08:48
Son Yorum: Ahmet Barlak
  6322 SAYILI KANUN TEŞVİĞİ Ahmet Barlak 1 3,626 12.10.2021, 20:40
Son Yorum: Ahmet Barlak
  6661 SAYILI TEŞVİK- ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 5510 SK. GEÇİCİ 68. MADDE ve 71. MADDE Ahmet Barlak 11 57,469 05.09.2021, 11:00
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi