ÇEK KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
ÇEK KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
29.09.2017, 08:48,
#1
ÇEK KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Çek Kullanan Şirketlerin Dikkatine!

Tarih: 29/09/2017 Uygulamada satıcılara yapılan ödemelerde, gerek firma çeklerinin düzenlenmesinde gerekse müşteri çeklerinin ciro edilmesinde, işletme için hayati öneme sahip hatalar yapıldığı görülmektedir. Yapılan vergi incelemelerinde söz konusu hatalar tespit edilmekte, mükellefler müteselsil sorumluluk uygulamasına muhatap tutulmakta, indirim konusu yapılan KDV’ler reddedilmektedir.

Bu haftaki yazımızda, müteselsil sorumluluk uygulamasına muhatap tutulmamak ve olası bir vergi incelemesinde, indirim konusu yapılan KDV’nin ret edilmemesi için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusuna kısaca değineceğiz.

 

ÖDEMENİN FİRMA ÇEKİ İLE YAPILMASI DURUMUNDA:

VERGİ KİMLİK NUMARASINI YAZIN!

1.Mal veya hizmet alınan işletmeye(satıcı) ödeme, firma çeki ile yapılacaksa düzenlenecek firma çekinin üzerine, adına çek düzenlenen firmanın vergi kimlik numarası mutlaka yazılmalı, ( Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde böyle bir hüküm bulunmamasına rağmen, 84 Seri Numaralı KDV Genel Tebliği dayanak gösteriliyor.)

2. Düzenlenen firma çekinin fotokopisi mutlaka alınmalı ve iyi muhafaza edilmeli,

3. Düzenlenen firma çekinin satıcı firmaya tesliminde çeki teslim alan satıcıdan mutlaka imzalı tahsilat makbuzu alınmalı, tahsilat makbuzu eksiksiz doldurulmalı,

4. Düzenlenen firma çekinin satıcıya tesliminde satıcı adına çek çıkış bordrosu düzenlenmeli ve çeki teslim alan kişiye mutlaka imzalatılmalı,


ÖDEMENİN MÜŞTERİ ÇEKİ İLE YAPILMASI DURUMUNDA:

BEYAZ CİRO YAPMAYIN!

 

1.Mal veya hizmet alınan işletmeye ödeme müşteri çeki ile yapılacaksa, çekin arkası çevirip sadece kaşe imza yani beyaz ciro yapılmamalı,

 

TAM CİRO YAPIN!

1.Mal veya hizmet alınan işletmeye ödeme, müşteri çeki ile yapılacaksa söz konusu müşteri çeki aşağıdaki şekilde tam ciro yapılmalı,

(Müşteri çekinin arkası, aşağıdaki ibare yazılarak kaşe imza yapılmalı, noktalı yerler ise, çek kime ciro ediliyorsa o kişi yada işletmenin vergi kimlik numarası ve unvanı mutlaka yazılmalıdır. )

 

"İş bu çek bedelini..................

vergi numaralı........................

emrine ödeyiniz.".

Kaşe-İmza

 

 

 

2. Tam ciro yapılarak satıcı firmaya teslim edilen müşteri çekinin, tam ciro yapılmış haliyle arkalı önlü fotokopisi mutlaka alınmalı ve iyi muhafaza edilmeli,

3. Tam ciro yapılarak satıcı firmaya teslim edilen müşteri çeki için satıcıdan mutlaka imzalı tahsilat makbuzu alınmalı, tahsilat makbuzu eksiksiz doldurulmalı,

4. Tam ciro yapılmış müşteri çekinin satıcı firmaya tesliminde, satıcı adına çek çıkış bordrosu düzenlenmeli ve çeki teslim alan kişiye mutlaka imzalatılmalı,

 

 
 
Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com 
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır .)
 
 
27.10.2017, 08:57, (Bu konu en son: 27.10.2017, 08:58 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#2
RE: ÇEK KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Av.Filiz METİN
 
Kambiyo senetlerinden birisi olan çek ticari hayatta çok kullanılan, kullanılmak zorunda kalınan belgelerden birisidir. Çek bir ödeme aracıdır. Bu sebeple çek aslında nakit anlamına gelir. Nakit para yerine çek alan bir tacirin ne ile karşı karşıya olduğunu bilmesi ve alacağını hukuka uygun yollarla garanti altına almak için azami gayreti sarfetmesi gerekir. Zira alacak ancak geçerli ve hukuka uygun şekil şartlarına bağlı olarak düzenlenen bir çekle talep edilebilir. Aksi halde talep edilse de alacağı tahsil etmek mümkün olmayabilir.

 

Çeki ilk kez imza edecek olan, yani çekin ön yüzünü imza eden kişinin, çek şahıs çeki ise, imzanın mutlaka huzurda alınması ve imza eden kişinin, çek üzerinde adı yazılı kişi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çekte keşideci olarak görünen bir tüzel kişi ise bu takdirde, çeki imza eden kişinin şirketi temsil yeteneğinden emin olmak gerekir. Bu durumda da hem temsilcinin kimliği, hem de imza sirkülerine bakarak, sirkülerde tek imza ile şirketi temsil yetkisinin olup olmadığına dikkat edilir. Sirkülerde müşterek imza yetkisi varsa, bu durumda sirkülerde çek imza yetkisi olan diğer kişinin de imzasını almak gerekir. Bu arada sirkülerden bir örnek almak ileride sorun yaşandığında, elde belge olması sebebiyle doğru yol izlenmesine yardımcı olacaktır.

 

Çekin keşide edildiği yer, çekin üzerine yazılmış olmalıdır. Mümkünse keşide yerinin tam olarak ve tereddüte yer vermeyecek şekilde yazılması gerekir. Örnek olarak İstanbul için, İst yazılması halinde, İst ifadesinin İstanbul olduğu genel kabul edilen ve bilinen bir ifade olduğundan çekte geçersizlik sözkonusu olmayacaktır. Ancak örneğin, Hatay için Hty yazılması çeki geçersiz hale getirir. Zira Hatay için Hty kısaltması bilinen bir kısaltma değildir.

 
Çekin keşide tarihinin de doğru ve net şekilde yazılı olması gerekir. Hafta sonuna denk gelen bir tarihin yazılması çeki geçersiz hale getirmez.

 

Çek lehdarı olarak belirtilen tüzel ya da gerçek kişinin adı ve ticaret ünvanının tam olarak ve doğru yazılmış olması gerekir. Aksi halde hukuki tartışma sözkonusu olabilir. Şahıs işletmeleri, çeke bir ticaret şirketi gibi yazılamaz.  Örneğin, lehdar kısmına yazılan " Doğa Spor", " Nehir Giyim" gibi, tüzel kişi olduğu anlaşılamayan yada tüzel kişi olmayan ünvanlar geçerli değildir. Bu şekilde yazılan çekler de geçersiz olacaktır. Bu durumda şahıs işletmesinin yetkilisinin adı ve soyadı yazılıp, onun imzası ile çek düzenlenmelidir.  Çekin hamiline yazılması halinde lehtarın yazılı olması şart değildir. Çek yalnız teslim yolu ile el değiştirebilir.


Çek bedelinin hem rakam, hem de yazı ile yazılmış olması gerekir. Bu iki miktar birbirinin aynı olmalıdır. Çelişki halinde yazı ile yazılı olanın esas alınması genel kabul görmektedir.

 

Yeni düzenleme ile tüm çekler için örnek yaprak düzeni getirmiştir. Kanun, "tacir çeki" ile "tacir olmayan kişinin" çekini ayırmıştır. Kanun'a göre, tacir olmayan kişi, kendi adına ancak gerçek kişi çeki düzenleyebilir, tacir çeki düzenleyemez. Tacir ise iştigal ettiği ticari faaliyetin dışında kalan işlerde, tacir çeki düzenleyemez. Aykırı davranış halinde Kanun, tacire 6 (altı) aydan 2 (iki) yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.

 

Kanun, tacir olmayan gerçek kişinin tacir çeki kullanması halinde, gerçek kişinin cezai sorumluluğunu düzenlememiştir. Böyle bir durumda, tacir çekinin tacir olmayan gerçek bir kişi tarafından kullanılmasında, banka görevlisinin sorumluluğu öngörülmüştür. Tacir olmayan kişiye tacir kişiye verilmesi gereken çek defteri veren banka görevlisi hakkında cezaya hükmolunacağı düzenlenmiştir.

 
 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İLAVE EDİLECEK KDV SÜTUNUN DOLDURULMASI Ahmet Barlak 0 5,761 23.11.2018, 17:44
Son Yorum: Ahmet Barlak
  VERGİ İNCELEMESİNDE DİKKAT EDİLECEKLER Ahmet Barlak 0 6,845 02.10.2017, 08:12
Son Yorum: Ahmet Barlak
  KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Muradiye Karabulut 0 7,198 07.05.2015, 16:22
Son Yorum: Muradiye Karabulut
  Ücret Kesme Cezası İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar Muradiye Karabulut 1 13,692 07.05.2015, 16:03
Son Yorum: Muradiye Karabulut
  Maddi Duran Varlıkların Alış ve Satışında Dikkat Edilecek Hususlar Muradiye Karabulut 0 8,496 07.05.2015, 13:49
Son Yorum: Muradiye Karabulut

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi