CEZAİ ŞART (TAZMİNAT) İÇEREN KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
CEZAİ ŞART (TAZMİNAT) İÇEREN KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ
24.01.2017, 16:34,
#2
RE: CEZAİ ŞART (TAZMİNAT) İÇEREN KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü


SAYI : B.07.1.GİB.4.42.16.02/DVK -1489-1550 28.10.2006
KONU : Kira Sözleşmesinde Damga Vergisi


………………….. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi’de kayıtlı yazınızla, Daireniz ……………. vergi numarasında kayıtlı mükellefi …………………………….. ile …………. Vergi Dairesi Başkanlığı ……. Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ……………. vergi numaralı mükellefi ……. Giyim Ticaret A.Ş.’nin aralarında yapmış oldukları …… tarihli kira sözleşmesinde; üç aylık kira depozitosu ile bir yıllık kira cezaı şartının bedelleri toplamından damga vergisi ödenmediğinin yapılan teftiş sonucu tespitle ilgili cezalı tarhiyat yapıldığı ancak, ödevlinin düzeltme talebinin olduğu belirtilerek, kira sözleşmesinde depozito ve cezai şartın damga vergisi matrahına dahil edilip-edilmeyeceğinin bildirilmesi istenmektedir.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu Kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği, 3. maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği hükümlerine yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 5. maddesinde; ‘ Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisine tabidir. Şu kadar ki, poliçe ve emre yazılı ticari senetlerin yalnız tedavüle çıkarılan nüshaları vergiye tabi tutulur ‘ hükmü ile 6. maddesinde ise, ‘Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınır.

Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır.

Ancak bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işlemi de ayrıca vergiye tabidir.’ hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, bu Kanunu’na ekli (l) sayılı tablonun I. Akitlerle İlgili Kağıtlar Başlıklı Bölümünün A/2 fıkrasında, kira mukavelenamelerinin (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümler çerçevesinde; kira sözleşmesinde kiralama süresi karşılığında ödenecek kira bedelinin haricinde ayrıca geçici ve kafi teminat, depozito ve cezai şart gibi birbirine bağlı ve bir asıldan doğma işlemlerin birlikte bulunması durumunda Damga Vergisi Kanunu’nun 6/2. maddesi hükmü dahilinde en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit ve işlem üzerinden damga vergisi hesaplanması gerekir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 


Bu Konudaki Yorumlar
RE: CEZAİ ŞART (TAZMİNAT) İÇEREN KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ - Ahmet Barlak - 24.01.2017, 16:34

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Emekli olup tekrar aynı yerde çalışmaya başlayan çalışanın gelir vergisi matrahı Ahmet Barlak 0 193 12.03.2024, 11:10
Son Yorum: Ahmet Barlak
  SORU VE ÖRNEKLERLE 2014 YILI KİRA GELİRİ BEYANI Muradiye Karabulut 1 9,803 28.02.2022, 08:41
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Kira sözleşmesinin onaylı örneğinin yalnızca noterden mi yapılması gerektiği Ahmet Barlak 0 2,171 23.11.2021, 22:36
Son Yorum: Ahmet Barlak
  2 hissedarı olan kira ödemleri Ahmet Barlak 0 3,334 25.06.2021, 10:25
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Kira Sözleşmelerinin Damga Vergisinde Şahit - Kefil Farkı Ahmet Barlak 0 6,129 20.01.2020, 11:24
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi