SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PİRİMİ AÇIKLAMALAR

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PİRİMİ AÇIKLAMALAR
07.05.2015, 14:14,
#2
RE: SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PİRİMİ AÇIKLAMALAR
B- SERMAYE ŞİRKETİ ORTAKLARININ DURUMU:

Sermaye şirketi ortaklarından hangi kayıt ve belgelere göre SGDP kesileceği hususu açıklanırken, uygulamada en çok karşılaşılan limited şirketler ve anonim şirketlerin durumu ele alınacaktır. 

BA- Emekli Limited Şirket Ortaklarından Hangi Kayıt ve Belgeye Göre SGDP Kesileceği:

1) Emekli limited şirket ortaklarının ticaret sicildeki kayıtları devam ettiği sürece hem 1 Ekim 2008’den önce hem 1 Ekim 2008’den sonra SGDP kesilmesi gerekmektedir.

2) Limited şirket ortaklarının sigortalılıklarında ticaret ve sanayi odası kayıtları dikkate alınmadığından bu kayıtlara göre emekli limited şirket ortaklarından SGDP kesilmemesi gerekmektedir.

3) Hissesini devreden emekli limited şirket ortağından ortaklar kurulu karar tarihi itibariyle SGDP kesintisinin sona ermesi gerekir.

4) Limited şirketler kurumlar vergisi mükellefi olduklarından ve söz konusu vergi kaydının ortakların şahıslarıyla ilgisi olmadığından limited şirketlerin vergi mükellefiyet kayıtlarına göre SGDP kesintisi yapılmaması gerekir. 

5) Limited şirketteki hissesini devreden kişilerin ticaret sicildeki kayıtları devam etse bile ortaklar kurulu karar tarihi itibariyle SGDP kesintilerinin sona ermesi gerekmektedir. 

6) Hakkında mahkeme tarafından iflas açılmış olan herhangi bir limited şirketin emekli olan ortağı, SGK’dan talep ederse mahkemece iflasın açılmasına karar verilen tarihe kadar SGDP kesilir. Buna yönelik bir talebin olmaması halinde, emekli şirket ortağından mahkemece iflasın kapatılmasına karar verilen tarihe kadar SGDP kesilir. 

7) Hakkında tasfiyenin açılmasına mahkemece karar verilen bir limited şirketin emekli ortağı, SGK’dan talep ederse, mahkeme tarafından tasfiyenin açılmasına karar verilen tarihe kadar SGDP kesilir. Hakkında tasfiyeye başlanılmasına şirketin ortaklar kurulu tarafından karar verilen bir limited şirketin ortağından, tasfiyenin başlamasına şirketin ortaklar kurulunca karar verilen tarihe kadar SGDP kesilir. Münfesih duruma düşen bir limited şirketin emekli ortağı SGK’ya talepte bulunursa, şirketin münfesih duruma düştüğü tarihe kadar SGDP kesilir. Emekli şirket ortağının SGK’dan böyle bir talebi yoksa, tasfiye kurulu kararının ticaret sicil memurluğuna tescil edildiği tarihe kadar SGDP kesilmesi gerekir. 


BB- Emekli Anonim Şirket Ortaklarından Hangi Kayıt ve Belgeye Göre SGDP Kesileceği:


1) Anonim şirketlerin kurucu ortakları 1 Ekim 2008’den sonra 4/b sigortalısı sayılmadığından bu kişilerden ancak 1 Ekim 2008’e kadar SGDP kesintisi yapılabilir. 

2) Anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, genel kurul tutanağına veya ticaret sicil kayıtlarına istinaden yapıldığı için, emekli anonim şirket kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan 

ortaklarından 1 Ekim 2008’e kadar ticaret sicildeki kayıtları devam ettiği sürece SGDP kesilmesi gerekmektedir. 
3) Anonim şirketlerin hissedar ortakları Bağ-Kur (4/b) sigortalısı sayılmadıkları için bu kişilerden kesinlikle SGDP kesintisi yapılmaması gerekmektedir. 

4) Anonim şirketin yönetim kurulu üyesi olan bir kişi aynı zamanda şirketteki hissesini de devretmişse, yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldığı tarih ticaret siciline ne zaman işlenilmişse o tarih itibariyle 5510 sayılı kanun kapsamındaki sigortalılığı sona erdirildiğinden, bu durumdaki bir emekli yönetim kurulu üyesinden de sigortalılığının sona erdirildiği tarih itibariyle SGDP kesintisinin sona erdirilmesi gerekmektedir. SGK tarafından bu kişilerden hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu kararı, ticaret sicil gazetesi, hissenin devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesi ve devrin pay defterine işlendiği sayfanın birer suretleri hisse devrinin gerçek olup olmadığı için istenilmektedir.

5) Anonim şirketteki yönetim kurulu üyesinin 5510 sayılı kanun kapsamındaki sigortalılığı, şirketteki pay sahipliğinden değil yönetim kurulu üyeliği görev ve sıfatından dolayı olduğundan, SGDP kesintileri görev veya sıfatın devam edip etmemesine göre belirlenmektedir. 

6) Anonim şirketler kurumlar vergisi mükellefi olduklarından ve söz konusu vergi kaydının şirket ortaklarının şahıslarıyla ilgisi olmadığından, limited şirketlerin vergi mükellefiyet kayıtlarına göre SGDP kesintisi yapılmaması gerekir. 

7) İflas, tasfiye ve münfesih durumdaki anonim şirketin yönetim kurulu üyelerinden hangi koşullarda SGDP kesileceği, limited şirket ortaklarıyla aynı olduğundan yazımızda mükerrerliğe yer vermemek için yeniden izahı yapılmamıştır. 
Son bir husus ile yazımızı noktalayalım. Şöyle ki; eğer bir limited şirket veya anonim şirket pasif halde ise, yani şirketin faaliyetleri devam etmeyip sadece ismi resmi kayıtlar üzerinde var ise, bu durumdaki şirketin emekli ortaklarından da, ticaret sicil kayıtları devam ettiği müddetçe SGK tarafından SDGP kesintisi yapılmaktadır. 

Kaynak:http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/105malicozum/24%20vakkas%20demir.pdf


Bu Konudaki Yorumlar
RE: SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PİRİMİ AÇIKLAMALAR - Muradiye Karabulut - 07.05.2015, 14:14

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Geçici verginin sosyal güvenlik kurumuna olan borca mahsup edilip edilmeyeceği Ahmet Barlak 0 5,066 13.09.2019, 15:16
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Anonim Şirket Kuranların KURUCU ORTAKLAR VE YÖNETİM Sosyal Güvenliği Nasıl Yapılmalı Ahmet Barlak 0 5,548 13.05.2019, 08:55
Son Yorum: Ahmet Barlak
Exclamation Yanında yüksek ücretle işçi çalıştıran gerçek kişi işverenin bağkur pirimi düştü.. Ahmet Barlak 0 8,198 09.05.2015, 21:32
Son Yorum: Ahmet Barlak
  ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN YETKİLENDİRİLMİŞ OSGB Muradiye Karabulut 0 7,935 02.05.2015, 16:13
Son Yorum: Muradiye Karabulut
  ÇAĞRI ÜZERİNE ÇALIŞMAYA İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK PENCERESİNDEN BAKALIM Muradiye Karabulut 0 6,847 02.05.2015, 14:08
Son Yorum: Muradiye Karabulut

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi