KANUNİ SÜRESİ İÇİNDE, MATRAH AZALTICI, DEVREDEN KDV ARTIRICI DÜZELTME BEYANNAMESİ VE

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
KANUNİ SÜRESİ İÇİNDE, MATRAH AZALTICI, DEVREDEN KDV ARTIRICI DÜZELTME BEYANNAMESİ VE
02.05.2015, 14:33, (Bu konu en son: 27.12.2022, 13:29 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#1
KANUNİ SÜRESİ İÇİNDE, MATRAH AZALTICI, DEVREDEN KDV ARTIRICI DÜZELTME BEYANNAMESİ VE
2. Matrah azaltıcı, Zarar artırıcı, İndirimleri artırıcı Düzeltme Beyannamesi Verilmesi:

Vergi dairesine verilen düzeltme beyannameleri, matrah artırıcı ve vergi ödemesi çıkan durumlarda vergi dairesince başkaca bir tespit yoksa bu beyanname üzerinden gerekli tarhiyatı yapılmaktadır. Ayrıca İncelemeye gönderilmemektedir. Ancak verilen düzeltme beyannamesinde matrah azaltıcı, zarar artırıcı ya da devreden KDV’de artış oluşturucu düzeltme beyannamesi verilmişse, vergi dairesi gerek görmesi halinde bunları incelemeye sevk etmektedir.

Matrah azaltıcı, zarar artırıcı ya da indirimleri artırıcı düzeltme beyanname verilmesinde, yapılacak işlemler hakkında 238 sayılı VUK’nu Genel tebliğinde aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

“….. kanuni süre içinde veya kanuni süresi geçtikten sonra kendiliğinden verilen ve matrah azaltıcı nitelikte olan ek beyannameler için hiçbir işlem yapılmaksızın incelemeye sevkedilecek ve inceleme sonucuna göre işlem yapılacaktır.” Denilmektedir.

Bu tip beyannameler için, 2002/8 no.lu Vergi Denetimi ve Koordinasyonu İç genelgesi’‘ nde şöyle açıklama yapılmıştır.

”a) Matah ve/veya vergiyi azaltıcı ya da sonraki döneme devredilen vergiyi artırıcı mahiyetteki beyannameler , yapılan düzeltmenin mükellef tarafından haklı bir nedene veya bir hataya dayandığının belgelendirilmesi ya da mükellefçe verilen yazılı izahatın vergi dairesi müdürünce yeterli görülmesi halinde miktarına bakılmaksızın kabul edilecek ve bu düzeltme beyannameleri incelemeye sevk edilmeyecektir.

b) İade hakkı da doğuran düzeltici nitelikteki gelir, kurumlar ve katma değer vergisi beyannameleri için Bakanlığımızca belirlenen limitlere göre işlem yapılacaktır.”

İncelemeye sevki önlemek için zarar artırıcı, devreden KDV artırıcı ya da matrah azaltıcı hususun nedeni, vergi dairesine verilecek dilekçe ile etraflıca açıklama yapılmasında yarar vardır.

 

VERGİ USUL KANUNU 368 SERİ NOLU TEBLİĞE İSTİNADEN

*Bu beyannamelerin; daha önce verilmiş beyannamedeki matrah ve/veya vergiyi azaltıcı, sonraki döneme devredilen vergiyi artırıcı, mahsup, tecil ya da iade tutarını artırıcı nitelikte olması halinde durumu izah eden bir dilekçe ekinde verilmesi gerekmektedir."

düzeltme beyannameleri elektronik ortamda verildiği için düzeltme gerekçesine ilişkin izahat da elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.


Bu Konudaki Yorumlar
KANUNİ SÜRESİ İÇİNDE, MATRAH AZALTICI, DEVREDEN KDV ARTIRICI DÜZELTME BEYANNAMESİ VE - Muradiye Karabulut - 02.05.2015, 14:33

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  BAŞVURU SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINDAN VAZGEÇİLEBİLİR Mİ? Ahmet Barlak 0 2,263 19.10.2021, 13:52
Son Yorum: Ahmet Barlak
  APHB/MUHSGK’NIN SÜRESİ DIŞINDA VERİLMESİ HALİNDE YAPILMASI Ahmet Barlak 0 2,475 05.09.2021, 11:17
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Yılı içinde KDV mükellefiyetini terk edip yeniden başlayan mükelelfin devreden kdv'si Ahmet Barlak 0 4,746 23.10.2020, 10:45
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Turizm Payı Beyannamesi Ahmet Barlak 0 6,198 07.11.2019, 10:37
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Vergi Hatalarında Düzeltme İşlemleri Ahmet Barlak 1 8,133 01.10.2019, 21:08
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi