numune mal teslimlerinde belge düzeni

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
numune mal teslimlerinde belge düzeni
30.04.2015, 14:58,
#3
RE: numune mal teslimlerinde belge düzeni
Soru: Numune Mal Teslimlerinde Belge Düzeni Nasıldır

Cevap: Firmalar halen satışını yaptıkları veya piyasaya yeni çıkardıkları bir ürünün tanıtımını sağlamak amacıyla numune mallar üretmekte ve bu malları da ayrıca bir bedel tahsil etmeksizin vermektedir. Ana malın bütün özelliklerini taşımakla birlikte, satışa konu edilemeyecek bir miktarla sınırlı olan ve üzerinde “Numunedir, parayla satılmaz, vb”ibareleri taşıyan bu mallar da, işletmede tüketilmemekle birlikte ayni pazarlama gideri özelliği taşıdığından, bu malların bedel alınmaksızın teslimi de eşantiyonlarda olduğu gibi katma değer vergisi hesaplanmasını gerektirmemektedir. 

Bu açıklamalar çerçevesinde numune adı altında teslim edilen malların; 

- Ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması,

- Ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi halinde katma değer vergisi hesaplanmayacaktır. Bu şartlara ilaveten, numune malların firmanın ünvanı ve para ile satılmayacağını belirten bir şerhi taşıması gerekmektedir.

İşletmenin iktisadi faaliyetini yaygınlaştırmaya ve tanıtmaya yönelik olarak verilen bu mallar için yüklenilen vergiler, genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılacaktır.” şeklinde açıklanmıştır. 

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230’uncu maddesinin 5’inci bendinde ise ‘’(3239 sayılı Kanunun 19'uncu maddesiyle değişen bent) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır’’. hükmüne yer verilmiştir. 

Anılan madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi; ticari mal hareketinin izlenmesi amacıyla düzenlenen ve her zaman alım-satım ilişkisi gerektirmeyen bir belgedir.

Konuyla ilgili olarak yayımlanan Vergi Usul Kanunun 173 Seri No.lu Genel Tebliğinin C/f bölümünde “Numune üzerine veya tecrübe ve muayene şartıyla satım yapılmak üzere mal sevkiyatı yapılması halinde sevk edilen mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi zorunludur. Bu tür sevkiyatlarda, malı satıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye satıcı tarafından, alıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye alıcı tarafından düzenlenecektir. Ancak, kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan bu tür satışlarda, fatura düzenlenmesindeki on günlük sürenin kabul tarihinden itibaren başlayacağı tabiidir’’ denilmektedir. 

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda bedelsiz yani numune ürünlerin teslimlerinde, ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması, satışa konu olmayacak şekilde yapılması ve ilgili firmanın unvanını taşıması ayrıca para ile satılamayacağının ürün üzerinde açıkça belirtilmesi, bu malların numune olduğuna dair şerh düşülmek suretiyle sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmekte olup, fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. 

Örnek. (X) Firması yılbaşında müşterilerine dağıtmak için (Y) firmasına maliyeti 1.000 + KDV’ye anahtarlık yaptırmıştır.(KDV Oranı % 18)






Alım Kaydı

----------------------------------//---------------------------------

157 Diğer Stoklar 1.000

191 İndirilecek KDV 180



329 Diğer Ticari Borçlar 1.180

---------------------------------//-----------------------------------


Eşantiyonların Müşterilere Dağıtılması

----------------------------------//---------------------------------

760 Paz.Sat ve Dağ.Gid 1.000



157 Diğer Stoklar 1.000

---------------------------------//-----------------------------------

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com



Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.) 

http://www.muhasebetr.com/sorucevap/haber_oku.php?haber_id=1642 
 


Bu Konudaki Yorumlar
RE: numune mal teslimlerinde belge düzeni - Muradiye Karabulut - 30.04.2015, 14:58

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  e-belge yerine kağıt belge düzenlenebilecek haller Ahmet Barlak 2 4,103 15.12.2021, 12:46
Son Yorum: Ahmet Barlak
  e-belge portalı 5000 30000 e-arşiv direk ihracat faturasının iptal edilmesi Ahmet Barlak 0 2,181 02.12.2021, 10:24
Son Yorum: Ahmet Barlak
  İkinci el araç ve taşınmaz alım satımı yapanlarda belge düzeni Ahmet Barlak 2 16,487 26.07.2020, 19:25
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Kur farkında KDV uygulaması ve Belge düzeni Ahmet Barlak 1 9,664 15.05.2020, 16:35
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Tevkifat Kapsamına Alınan Malların Geri İade Edilmesi Durumunda Fatura Düzeni Nasıl O Ahmet Barlak 0 6,287 19.08.2019, 10:33
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi