MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI
06.12.2023, 11:27, (Bu konu en son: 06.12.2023, 11:31 Tarihinde, Saat: {2} düzenlenmiştir. Düzenleyen: Ahmet Barlak.)
#3
RE: MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI
Maden Sevk Fişi Düzenlenmesi Durumunda Sevk İrsaliyesi Düzenlenmesinin Gerekip Gerekmediği Hk.


TARİH : 23.03.2020
SAYI : 48349025-105[2019/401356]-E.35515
KONU : Maden Sevk Fişi Düzenlenmesi Durumunda Sevk İrsaliyesi Düzenlenmesinin Gerekip Gerekmediği Hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … Köyünde bulunan iki adet maden ocağında kırma taş imalatı gerçekleştirdiğiniz, işletme ruhsatına haiz olduğunuz maden ocağından çıkarılan madenlerin kırılarak işlendikten sonra, inşaatlarda ve yol yapımlarında kullanılmak üzere alıcısına sevk edildiği belirtilerek, madenlerin işlendikten sonra kırma taş olarak maden sahasından alıcılarına sevkinde Maden Kanununa göre düzenlenmiş sevk fişi dışında, ayrıca Vergi Usul Kanununa göre sevk irsaliyesi düzenlenmesinin gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun;

• 227. maddesinde, "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.",

• 230. maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, "Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231. madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

…"

hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan;

• 173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin © Bölümünün (1/h) bendinde, "Belediye, Et ve Balık Kurumu, Orman İşletmeleri, Etibank İşletmeleri, Tekel İdareleri ve benzeri kamu kurum ve kuruluşlarınca satılan çeşitli mamullerin sevkiyatında, sevk için düzenlenen belgelerde malın cinsi, miktarı, alıcının adı ve soyadı veya varsa ticaret unvanı, vergi dairesi ve hesap numarasının bulunması halinde bu belgeler sevk irsaliyesi olarak kabul edilecek ve Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenecek olan sevk irsaliyesi ayrıca aranmayacaktır.

Keza, Maden Kanununa göre maden sevkine ilişkin düzenlenen belgeler ile uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler ve gümrük giriş, çıkışlarında nakil vasıtalarında malların mevcudu tespit edilip mühürlendikten sonra Gümrük İdarelerince verilen resmi belgeler sevk irsaliyesi olarak kabul edilecektir.

…",

• 253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (A) Bölümünün 1. bendinde, "… Maden Kanununa göre düzenlenen maden sevk fişi, uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler, gümrük girişi sırasında Gümrük İdarelerince düzenlenip verilen resmi belgeler, Orman İdarelerince düzenlenen nakliye teskereleri ve buna benzer belgeler, alınan ürünün alıcı veya satıcı tarafından taşınıp taşınmadığına bakılmaksızın sevk irsaliyesi olarak kabul edilecek ve satın aldığı malı kendi araçlarıyla taşıyan veya bir nakliyeciye taşıttıranlardan ayrıca sevk irsaliyesi düzenlemesi istenmeyecektir.

Ancak, yukarıda sayılan kurumlardan satın alınan ve bu kurumlar tarafından düzenlenen belgelerle sevk edilen emtianın mükellefin iş yerine gelmesinden sonraki taşıma işlemlerinde, sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıma sırasında taşıtta bulundurulması zorunludur."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Ayrıca, 21.09.2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin "Maden Sevkiyati" başlıklı 48. maddesinde, "(1) Ruhsat sahasında açılan ocaktan doğrudan satışlarda, stok alanları, kırma-eleme tesisi veya zenginleştirme tesislerine kadar yapılan birincil sevkiyatlarda Genel Müdürlükten alınan sevk fişlerinin kullanılması zorunludur. Ayrıca doğrudan satışlarda, sevkiyat güzergahı üzerinde kantar olması halinde sevk fişine kantar fişinin eklenmesi gerekir. Stok alanından dışarıya satışlarda veya yukarıda belirtilen tesislerde işleme tabi tutulduktan sonra yapılan ikincil sevkiyatlarda ise 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmiş sevk irsaliyesinin kullanılması gerekli ve yeterlidir.



(3) Sevk fişleri, Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesinde yer alan taşıma irsaliyesindeki bilgileri taşır ve mezkûr Kanunun 230. maddesinde yer alan sevk irsaliyesi niteliğinde olup sevk irsaliyesi yerine geçer. Genel Müdürlük, mahalli mülki idare amirlikleri veya il özel idareleri tarafından görev verilen yetkili kişiler, ruhsat sahasında açılan ocaktan doğrudan satışlarda, stok alanları, kırma eleme tesisi veya zenginleştirme tesislerine kadar yapılan birincil sevkiyatlarda maden sevkiyatının Genel Müdürlüğe ait sevk fişi ile yapılıp yapılmadığını takip ederek ve denetleyerek Kanunun ilgili hükümlerine göre işlem yapar."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Buna göre, maden ocağından çıkarılan madenin, doğrudan maden ocağından satışlarında ve maden ocağından işleme tabi tutulacak ya da stoklanacak alana/tesise sevkinde (birincil sevkiyatlarda) maden sevk fişinin düzenlenmesi yeterli olacak, ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacaktır. Ancak, söz konusu stok alanından/tesislerden yapılan sevkiyatlarda (ikincil sevkiyatlarda), sevk irsaliyesi düzenlemeniz/kullanmanız icap etmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


KAYNAK : https://www.gulbenkmusavirlik.com/tr_maden-sevk-fisi-duzenlenmesi-durumunda-sevk-irsaliyesi-duzenlenmesinin-gerekip-gerekmedigi-hk-144708.html
EKLENME TARİHİ:06.12.2023
EKLENME SAATİ:12:31
AÇIKLAMA: GÜNCELLİĞİNİ KONTROL EDİNİZ.


Bu Konudaki Yorumlar
RE: MADEN SEVK FİŞİ YERİNE , SEVK İRSALİYESİ KULLANILMASI - Ahmet Barlak - 06.12.2023, 11:27

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  e-belge yerine kağıt belge düzenlenebilecek haller Ahmet Barlak 2 4,069 15.12.2021, 12:46
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Maden devlet hakkı fiilen ödendiği yılın gideri olarak dikkate alınabilir. Muradiye Karabulut 5 28,869 27.07.2019, 09:02
Son Yorum: Ahmet Barlak
  MERKEZ İÇİN BASTIRILAN FATURALARIN ŞUBEDE KULLANILMASI Ahmet Barlak 0 5,306 06.04.2019, 10:30
Son Yorum: Ahmet Barlak
  e-fatura yerine kağıt fatura düzenleme cezası Ahmet Barlak 0 6,458 09.10.2018, 14:06
Son Yorum: Ahmet Barlak
  FASON ÜRETİM AMACI İLE SEVK EDİLEN MALLARDA İRSALİYE UYGULAMASI Ahmet Barlak 0 8,713 23.10.2017, 15:26
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi