ÜCRET BORDROSUNDA HANGİ BİLGİLER YER ALMALI
Ücret bordosunda yer alması gereken bilgiler çoğu meslektaşımızın kafasını karıştırmaktadır. Bunun nedeni olarak üç farklı kanunda ve çeşitli tebliğ, yönetmeliklerde tanımlanmış olmasıdır. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu, 4857 Sayılı İş Kanununda Ücret Bordrosu çeşitli şekilde tanımlamıştır. Üç kanunda ücret bordosunda bulunması gereken bilgileri sıralamıştır.
5510 Sayılı Kanunun 102. Madde ( e ) bendinin 5. Alt bendinde ücret bordrosunda,
a- İşyerinin Sicil Numarası
b- Bordronun ilişkin olduğu ay
c- Sigortalının adı, soyadı
d- Sigortalının sosyal güvenlik sicil numarası
e- Ücret ödenen gün sayısı
f- Sigortalının ücreti
g- Ödenen ücret tutarı
h- Ücretin alındığına dair sigortalının imzasının bulunması,
zorunludur denilmiştir. Ayrıca SGK işlemler yönetmeliğinin 116. Maddesinin birinci fıkrasında işverenlerin aylık prim ve hizmet bildirgesini doğrulayıcı nitelikte aylık ücret bordosu hazırlamaları zorunlu tutulmuştur.
213 sayılı Vergi Usul Kanunun 238. Maddesinde ise, Ücret bordrolarına en az aşağıdaki malumat yazılır denilmiştir.
1. Hizmet erbabının soyadı, adı; ücretin alındığına dair imzası veya mührü (Ücretin ödenmesinde ayrıca makbuz alan işverenlerin tutacakları ücret bordrosuna imza veya mühür konulması mecburi değildir.);
2. Varsa vergi karnesinin tarih ve numarası;
3. Birim ücreti (Aylık, haftalık, gündelik, saat veya parça başı ücreti);
4. Çalışma süresi veya ücretin ilgili olduğu süre;
5. Ücret üzerinden hesaplanan vergilerin tutarı.
6. Bordronun hangi aya ait olduğu baş tarafında gösterilir,
7. Müessese sahibi veya müdürü ile bordroyu tanzim eden memur tarafından imzalanır.
265 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 8.1. Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerce Yapılacak İşlemler, başlıklı maddesinin ikinci fıkrasında ise ücret bordosuna ‘Asgari Geçim İndirimi’ satırı açılması istenilmiştir.
4857 Sayılı İş Kanununda ücret bordrosunda yer alması geren bilgilere ilişkin bir ifade yer almamakla beraber ,”İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinin 10. maddesinde, işçilerin işlemiş olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretleri normal çalışmalarına ait ücretlerle birlikte, 4857 Sayılı İş Kanununun 32 ve 34. maddeleri uyarınca ödenir. Bu ödemeler, ücret bordrolarında ve İş Kanununun 37. maddesi uyarınca işçiye verilmesi gereken ücret hesap pusulalarında açıkça gösterilir.
Yukarıdaki kanun, tebliğ ve yönetmeliklerdeki ücret bordrosunda yer alması istenilen bilgiler toparlandığında ücret bordosunda yer alması gereken bilgiler ortaya çıkmaktadır.
vuk 238. madde ve 5510 sk. madde 102-e/5 alt bendinde belirtilği üzere bankadan yatan ücretler ve makbuz karşılığı ödenen ücretler de ücret bordrosunun işçi tarafından imzalanmasına gerek yoktur.
Düzenleyen Ahmet BARLAK - 31.Ekim.2011 Saat 16:54
|