Doğum izni

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
Doğum izni
20.04.2016, 14:23,
#1
Doğum izni
Kadın işçilerindoğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni hakları bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde, doğum öncesi süreye 2 hafta daha eklenmesi öngörülmektedir. Bununla birlikte, istenmesi halinde doktor raporuna dayalı olarak, doğum öncesi 3 hafta kalana dek çalışmaya devam edilmesi mümkün olmaktadır. Böylesi bir durumda doğum öncesi çalışarak geçirilen süreler, doğum sonrası kullanılan izin süresine eklenecektir.

Doğum yapan işçilerin 16 haftalık doğum izini bitiminden itibaren, istemeleri halinde kendilerine 6 aya kadar ücretsiz izinverilmesi gerekmektedir. Verilen bu ücretsiz izin süreleri çalışma süresinden sayılmayacak, yıllık ücretli izin haklarının hesabı bakımından dikkate alınmayacaktır. Çocuk 1 yaşına gelene dek günde 1,5 saat süt izni verilmektedir. Verilen bu izin süreleri işçinin çalışma süresinden sayılmaktadır.

 

 

4857 sayılı iş kanunu MADDE 74

Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.
    
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
    
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. 
    
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. 
    
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

 

 

 
20.04.2016, 14:35,
#2
RE: Doğum izni
***DOĞUM İZNİ PARASININ ŞARTLARI

5510 sayılı Kanun’un 18. maddesine göre;

“c) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK’lı) ile (b) bendinde (Bağ-Kur’lu) belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için,

d) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK’lı) ile (b) bendinde (Bağ-Kur’lu) belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için,

geçici iş göremezlik ödeneği verilir.”

Yani, siz SSK’lı çalışan kadın olarak, doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren 360 gün içinde en az 90 gün adınıza SSK primi ödenmiş olması şartıyla, SGK’dan 16 haftalık (112 günlük) süre için SGK’dan son 3 aylık brüt ücret ortalamanızın üçte ikisi kadardır. Sizin son üç aylık SGK’ya bildirilen brüt ücret ortalamanız aylık 2000 lira ise bu rakamın üçte ikisi 1333 lira olacaktır ki bu rakamdan genelde net ücrete yakındır.

kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=5936


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi